2009-03-27 14:11:56• hírek • MTI

Együtt rendeznének EP és elnökválasztást?

A júniusi európai parlamenti választások és az év végén esedékes államelnök-választás egyidejű megrendezését javasolta a romániai nagykoalíció részét képező demokrata párt egyik politikusa, akinek ötletét a pártok többsége egyelőre fenntartásokkal fogadta.

Radu Berceanu, a Szociáldemokrata Párttal (PSD) együtt kormányzó Demokrata Liberális Párt (PD-L) színeit képviselő közlekedési miniszter egy rádiós adásban újságírói kérdésre válaszolva elismerte, hogy pártja érdekelt lehet a két választás egyidejű megszervezésében. Berceanu azt sem tartja kizártnak, hogy erről hamarosan tárgyalások kezdődnek a nagykoalícióban.

Bukaresti elemzők szerint a számítások mögött az áll, hogy Elena Băsescu, a román államfő lánya nemrég bejelentette: független jelöltként indul a nyári EP-választásokon. Ezért kilépett a PD-L-ből, s a demokraták attól tartanak, hogy Traian Băsescu lánya tőlük fog szavazatokat elhalászni, s ezzel a PD-L választási szereplését gyengíti majd a nyári megmérettetésen.

A politológusok szerint ugyanis a Băsescu név "még mindig elég húzós" ahhoz, hogy a 28 éves hölgy függetlenként is sikerrel szerepeljen. Viszont ha egyszerre rendeznék a két választást, akkor a kampányba Traian Băsescu jelenlegi elnök is bekapcsolódhat, s ezzel közvetetten a demokraták esélyeit javítja majd. Ezért gondolhatja úgy a PD-L-politikusok egy része, hogy pártjuk hasznot húzhat a két választás egyidejű lebonyolításából - vélik az elemzők.

Az államfőválasztás előrehozását alaposan meg kell indokolni. A parlamenti pártok jogászpolitikusai egyaránt arra hívták fel a figyelmet, hogy csak akkor lehet határidő előtti elnökválasztást szervezni júniusban, ha Băsescu lemond államfői tisztségéről. Ezt azonban a megkérdezett politikusok többsége kevéssé tartja valószínűnek.

Romániában az elmúlt napokban egyre élénkebb közéleti vita bontakozott ki az elnökválasztásról. A kommentátorok zöme Traian Băsescut tartja "a nagy esélyesnek" annak ellenére, hogy az államfő hivatalosan még nem jelentette be indulási szándékát a decemberben esedékes elnökválasztáson. Potenciális ellenfeleként tartják számon Mircea Geoanat, a PSD elnökét, akit azonban az elemzők zöme eleve esélytelennek vél.

Calin Popescu Tăriceanu volt pártelnöknek a Nemzeti Liberális Párt (PNL) múlt heti tisztújító kongresszusán bekövetkezett bukása után az elemzők jelentős része Crin Antonescu új liberális vezetőben látják azt a személyt, aki akár le is győzheti Băsescut. Antonescu esélyeit növelheti, hogy a bukaresti főpolgármesteri széket tavaly nyáron függetlenként elhódító Sorin Oprescu bejelentette: nem pályázza meg az államfői tisztséget, hanem a PNL elnökét támogatja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: