2011-03-02 14:29:25• hírek • MTI

Együtt marad a PDL-RMDSZ koalíció

Újabb együttműködési megállapodást írt alá szerdán a román kormánykoalíció, az új dokumentum az idei és a jövő évi törvényhozási prioritásokat tartalmazza.

A román parlament épületében Emil Boc miniszterelnök - aki egyben a román kormánykoalíció fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) elnöke -, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Gabriel Oprea, a kormánykoalíciót támogató, független honatyákat tömörítő Románia Haladásáért Szövetség (UNPR) ügyvezető elnöke, valamint Varujan Pambuccian, a kormányt támogató nemzeti kisebbségek frakciójának vezetője látták el kézjegyükkel a dokumentumot.

A 2009. decemberi romániai elnökválasztás után létrejött kormánykoalíciót alkotó felek az év elején jelentették be, hogy szükségesnek tartják megerősíteni egy újabb egyezmény révén az egy évvel ezelőtt megkötött együttműködési megállapodásukat. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a szerdai ünnepélyes aláíráson kijelentette: nem tettek egyebet, minthogy kiemelték az egy évvel ezelőtt kidolgozott kormányzati programból az eddig meg nem valósított célkitűzéseket, és belefoglalták azokat az új megállapodásba.


Kelemen Hunor és Emil Boc
Kelemen Hunor és Emil Boc



A dokumentum tartalmát Emil Boc ismertette. A kormánykoalíció vállalja egyebek között a kisebbségi törvénytervezet elfogadását, amelyet 2005-ben már elfogadott és a parlament elé terjesztett a Calin Popescu Tariceanu liberális miniszterelnök által vezetett akkori kormány, de a szenátus elutasította, a képviselőházban pedig megrekedt a tervezet vitája. A koalíció szükségesnek tartja a jelenlegi romániai gazdasági fejlesztési régiók átalakítását, akárcsak a helyhatósági és a parlamenti választási törvények módosítását.

A dokumentum a gazdaság fellendítését elősegítő intézkedéseket is tartalmaz, így például a társadalombiztosítási járulékok csökkentését. Az egyezmény szerint a koalíció támogatja az autópályaprogramot, főként a IV. európai közlekedési folyosó nyomvonalán haladó dél-erdélyi autópálya építését, de az észak-erdélyi autópályáét is.
A román kormányfő megköszönte a koalíciós partnereknek, hogy tavaly együtt megakadályozták a román gazdaság összeomlását, és vállalták a népszerűtlen intézkedéseket. Boc szerint a megállapodás aláírása révén erősebbé vált a román koalíció.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: