2014-11-28 17:56:57• hírek • Szatmár.ro

Együtt készültek az adventre a szatmári és a vecsési diákok

A Határtalanul program keretében péntek délután közös foglalkozáson készültek az adventre a Szatmárnémeti Református Gimnázium és a vecsési Petőfi Sándor Római Katolikus Német Nemzetiségi Általános Iskola és Gimnázium diákjai. Adventi koszorút és mézeskalácsot is készítettek, vasárnap pedig bemutatják közös ünnepi műsorukat.

A "Határtalanul" pályázatok célja, hogy Magyarország, Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Szlovénia vagy Horvátország magyar tannyelvű vagy magyar tagozattal, illetve osztállyal rendelkező gimnáziumaiban tanuló diákok közösségi együttműködésének támogatása. Egy ilyen projekt hozta össze a Szatmárnémeti Református Gimnáziumot és a vecsési Petőfi Sándor Római Katolikus Német Nemzetiségi Általános Iskolát és Gimnáziumot.

A két gimnázium együttműködése keretében két találkozót is tartanak - ezek középpontjában a magyar kultúra, a hagyományok és a történelem áll. Az első találkozó pénteken vette kezdetét: ekkor érkezett meg a negyven fős vecsési küldöttség, hogy részt vegyen a Református Gimnáziumban az Advent kapcsán megtartott foglalkozásokon. A diákokat az oktatási intézmény pedagógusai kísérték el: Dr. Takaró Mihály, Csík Józsefné, Kárpáti Szilvia és Osikoviczné Csendesi Mária.

"A magyarországi diákok és tanárok a hétvége során ellátogatnak majd Nagykárolyba, megismerkednek Szatmárnémetivel és környékével, de lesznek csapatépítő, kapcsolatokat elmélyítő programpontok is" - tudtuk meg Szilágyi Évától, a Református Gimnázium igazgatónőjétől.

Péntek délután a vendégeket a refi X. és XI. osztályos diákjai fogadták. Az adventtel kapcsolatos foglalkozásokon a diákok együtt sütöttek mézeskalácsot, adventi koszorúkat állítottak össze, ajándékosdobozt és egyedi képeslapokat készítettek. Az elkészült ajándékokat a diákok a Láncos Templomban vasárnap megtartott istentisztelet keretében adják majd át a nőszövetségi tagoknak, akik majd szociálisan hátrányos helyzetűekhez és idősekhez fogják eljuttatni ezeket. Az istentisztelet alkalmával a két iskolai diákjai közös ünepváró műsort is előadnak majd.

A két oktatási intézmény együttműködése viszont ezzel nem ér véget: tavasszal a szatmári diákok utaznak Vecsésre, ahol az 1848-49-es szabadságharccal kapcsolatos rendezvényeken fognak részt venni.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: