2013-06-09 13:18:47• hírek • refszatmar.eu

Együtt gyönyörködetek a szépben

A Batizi Református Egyházközség évente több nagyszabású eseménynek ad otthont. Ilyen a diákdombi megemlékezés, a Batizi András Egyházi Énekvetélkedő és a szombaton ötödjére megszervezett Szilágyi Domokos Szavalóverseny. 2009-ben még 18 versenyző állt a zsűri elé, ez szám idénre elérte a 83-at.

Király Lajos helyi lelkipásztor, egyházmegyei főjegyző, valamint a presbiterek, nőszövetségi tagok és ifjak, a tőlük megszokott vendégszeretettel fogadták a gyermeksereget és az őket kísérő lelkipásztorokat, pedagógusokat és szülőket. Mindenekelőtt az esemény áldásául szolgált az istentisztelet, ahol mintegy százhetvenen énekelték: „Most, most még ifjú korodban, add át Jézusnak szíved" Tolnai János újonnan kinevezett patóházai lelkipásztor hozta az ige üzenetét, tanítva a bölcsességről, amit csak Istentől kaphat meg az ember. Jó lenne minden gyermeket efelé irányítani, mert ez az, ami mindig velük marad, akkor is, ha a szülők már nem lesznek.

Kovács Sándor esperes köszöntőjében arra kérte a gyermekeket Pál apostol szavaival, hogy mutassanak példát mindenben az életben, hogy tudjanak világítani Jézus fényével az emberek felé. Varga Attila az idei rendezvény fővédnöke, az egyházkerület főgondnoka is üdvözletét küldte, majd a helyi lelkipásztor bemutatta a zsűri tagjait: Bessenyei István színművész, Szilágyi Éva igazgatónő, Kereskényi Sándor irodalomtörténész, Vass Zoltán orvos, Lovász Erzsébet tanárnő és Barakonyi Gergő sajtós. Ők a hatékonyabb levezetés kedvéért két csapatra oszoltak, így fogadva az alsóbb és felsőbb tagozatosokat külön meghallgatva és értékelve a templomban, illetve a gyülekezeti teremben.

Az egykori batizi lelkipásztor fiának, Szilágyi Domokosnak a versei csengtek föl a diákok ajkairól, egy kötelező és egy választott, amit a zsűri szívesen és türelmesen végighallgatott, majd értékelt is. Eszerint az alsó tagozatosoknál következő sorrend alakult ki az élmezőnyben: első Puskás Panna, második holtversenyben Balla Tamás és Kánya Réka, a harmadik Ary Dávid. Az 5-8. osztályosoknál Moroz Hannelore nyert, őt követte Ary Dalma és Tasnádi Tímea. A középiskolásoknál Pop Tituszt lett az első Paku Zoltán előtt, a harmadik helyen holtversenyben Paku Adrienn Nikolett és Bota Kriszta végzett. Az előkészítősök és elsősök produkcióját nem rangsorolták, de könyvjutalommal díjazták. A Muzsnay Árpád által szervezett Szilágyi Domokos Napokon, melyet június 28-29-én tartanak, a batizi állomás helyszínén, az első helyezettek fognak szavalni professzorok, irodalomtörténészek, tanárok és meghívottak előtt.

A vetélkedőn megjelenők mindegyike megérdemelt emléklappal, illetve ajándékkal tért haza, de a legnagyobb ajándék mindegyikük számára az volt, hogy együtt lehettek, mert maga a költő, kinek neve fémjelezte a versenyt mondta: „Nem szép a szép, ha csak magam gyönyörködöm benne." Hát ebben, ezen alkalommal sokan gyönyörködtek, közösségben.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: