2015-04-21 11:21:54• hírek • Szatmár.ro

Könyvbemutató az RMDSZ székházban

Április 23-án mutatják be az 1989-1990-es romániai forradalom magyar vonatkozásairól készült tanulmánykötetet.

25 éve, az ország forradalmi gyorsaságú átalakulása mentén, új alapokra helyeződött az erdélyi magyarság érdekvédelmi politikája. A kolozsvári Nemzeti Kisebbség Kutató Intézet kiadásában tanulmánykötet jelent meg a fordulatról és közösségi érdekvédelmünk újjászületéséről, Együtt és külön. Az erdélyi magyarok önszerveződése (1989-1990) címmel.

A tanulmányok a jelentősebb magyarlakta erdélyi, bánsági és partiumi városok eseményeit tekintik át, összefoglalva a korszak eseményei és feltárásra váró kérdéseit.

A kötet bemutatójára az RMDSZ Főtitkárság és a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kezdeményezésére, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének közreműködésében, a szatmárnémeti RMDSZ székházban kerül sor, április 23-án, 17.00 órától. A házigazda Pataki Csaba szenátor, a megyei RMDSZ elnöke lesz.

A kötetet dr. Bárdi Nándor, a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézete (Budapest) munkatársa mutatja be Közép-európai rendszerváltások és Erdély című előadásában.

A szatmári vonatkozásokat Sárándi Tamás (Marosvásárhely) kutató foglalja össze be „...itt nem politikáról van szó, hanem nacionalizmusról. Az 1989-1990-es események Szatmárnémetiben" címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: