2007-10-25 06:11:44• hírek • Szatmar.ro

Együtt az ördögért

tasman_ordogAusztrál kutatók összefogtak a világ állatkertjeivel, hogy megmentsék a tasmán ördögöt.

A világ legnagyobb erszényes ragadozóját rejtélyes arctumor tizedeli. A szakértők attól tartanak, hogy 30 éven belül kipusztulhat a rendkívüli állat. Abban reménykednek, hogy ha kitelepítik Tasmániából az egészséges példányokat, akkor gondoskodnak a faj jövőbeni fennmaradásáról.

ordog A mogorva, veszekedős tasmán ördög (Sarcophilus harrisii) találó nevét a korai európai bevándorlóktól kapta. Noha mérete nem haladja meg egy kisebb kutyáét, ez a ragadozó erszényes rendkívül fenyegető küllemű és rémisztő hangokat hallat. Erőteljes kinézete és agresszív viselkedése ellenére a tasmániai ördögpopulációt súlyos veszély fenyegeti. A kutatók jelenleg az ausztrál szárazföld állatkertjeibe telepítik át az egészséges egyedeket, de ezentúl az Egyesült Államok és Európa vadasparkjai is részt vesznek majd a nemzetközi mentőakcióban. Arra is készülnek tervek, hogy betelepítsék a Tasmánia körüli betegségmentes szigetekre ezt az éjszakai életmódú erszényest.

A fogságban szaporítás nem könnyű, ezért is olyan jelentős, hogy négy kisördög született Queensland egyik vadvédelmi területén. Az újszülött ördögök rizsszem nagyságúak, és a Queenslandben most született kölykök az elsők, amelyek a fogságban szaporítási program keretében jöttek a világra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: