2012-01-31 14:04:55• hírek • Kocsis Zoltán

A vizes élőhelyek megmentéséért

Minden esztendő február 2-a a Vizes Élőhelyek Nemzetközi Napja, ennek szellemében a következő két héten tájékoztató kampányt folytat a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség a vizes élőhelyek megmentése érdekében.

Az 1971 február 2-án az iráni Ramsariban aláírt ramsari egyezmény, hivatalos nevén Egyezmény a nemzetközi jelentőségű vadvizekről, különös tekintettel a vízimadarak élőhelyeire, az egyik legrégebbi nemzetközi természetvédelmi egyezmény. Célja, hogy felhívja a figyelmet a vizes élőhelyek fontosságára, hogy megteremtse a fenntartásukra és megmentésükre szükséges feltételeket. Jelenleg 158 ország tagja, összesen mintegy 1900 helyszín élvezi a védettségét, melyek alapterülete eléri a két millió négyzetkilométert.

Románia Ecuadorral, Fehéroroszországgal, Horvátországgal, Liechtensteinnal, Macedóniával, Szlovéniával, Ukrajnával és Zambiával 1991-ben írta alá az egyezményt (Magyarország még 1979-ben), az idei konferenciát pedig Bukarestben tartják. Ennek témája - mivel a ramsari területek 35%-án folyik turisztikai tevékenység - a „Vizes élőhelyek és a turizmus lesz", nem véletlen, hogy a Megyei Környezetvédelmi Ügynökség is ezen tematika mentén szervezi tájékoztató akcióját.

„A kettőből, azaz a vizes élőhelyek megőrzése és a turizmus egészséges szimbiózisából sokat nyerhetünk: munkahelyeket, kikapcsolódási lehetőséget, élhető életkörülményeket és a természet védelmét", áll az ügynökség közleményében.

Az tájékoztató kampány legfontosabb mozzanataként február 10-án, pénteken a Kossuth-kertben található Zöld Házban az Ügynökség, a Vízügyi Igazgatóság, a civil szervezetek a Nagykároly környéki polgármesterekkel és a szatmárnémeti gimnazistákkal találkoznak. Előtte a Román Ornitológiai Szövetség Szatmár Megyei Kirendeltségének munkatársaival madárszámlálást tart majd az Ügynökség, a tájékoztató akciójával pedig több iskolát is meglátogat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: