2013-02-03 14:02:24• hírek • EKE

Együtt a vizes élőhelyekért!

Az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és a Román Madártani Egyesület  pénteken, azaz február 1-én, iskolások számára közösen szerveztek programot a Kismajtényi-halastavak Különleges Madárvédelmi Területen a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából.

A program keretén belül a három szervezet szakemberei egy iskolásokból álló csoporttal ellátogattak a kismajtényi halastavakhoz. A helyszínen a fiatalok a szakemberek segítségével bővíthették ismereteiket a vizes élőhelyek fontosságáról és jellemzőiről.

Megfigyelték a tó vizén és környékén fellelhető madarakat, amelyek léte a vizes élőhelyektől függ. A következő madárfajokat láttak: tőkés réce (5 000 egyed), csörgő réce, nagy lilik, vetési lúd, sárgalábú sirály, barkós cinege, citrom sármány és nádi sármány.

A Vizes Élőhelyek Világnapja február 2-a, mivel Ramsarban (Irán), 1971-ben ezen a napon írták alá, az azóta híressé vált Ramsari Egyezményt. Az egyezmény célja a vizes élőhelyek és mindezeken belül az ott élő madárfajok védelme. Mára már több mint 100 ország csatlakozott az egyezményhez, hazánk 1991-ben írta alá. Jelenleg Romániában 8 olyan terület van, amelyet az egyezmény véd: a Duna-Delta Bioszféra Rezervátum, a Brăila-i Kissziget, a Vaskapu Nemzeti Park, a Comana-i Tájvédelmi Körzet, a Maros Ártér Tájvédelmi Körzet, a Poiana Stampei-i Tőzegláp, a Szúnyogszéki Halgazdaság Különleges Madárvédelmi Terület és a Techirghiol tó.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: