2010-08-20 13:35:46• hírek • Szatmar.ro

Együtt a kutyákért

A Free Life állatvédő szervezet és Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala közösen próbál megoldást találni a kóbor kisállatok problémájára.

Amint arról csütörtökön már beszámoltunk, a megyeszékhely utcáin kóborló kutyákat, macskákat egy darai székhelyű sintértelepre szállítják befogásuk után, ahonnan minden hétfőn és csütörtökön elvihetőek ezek. Azonban ez nem jelent teljes megoldást a gondra, hiszen a befogott élőlényeket csupán 14 napig tarthatják a telepen, ezután elaltatás vár rájuk.

Az említett szervezet és a város önkormányzata egy hatékonyabb, ugyanakkor humánusabb megoldást talált ki arra, hogy a város lakossága se rettegjen a kutyafalkáktól, vagy a betegségeket hordozó macskáktól, ugyanakkor ezen élőlényeket ne is kelljen kiirtani.

Amint azt Remus Fechetetől, az Állategészségügyi Hatóság szakemberétől megtudtuk, bár a lakosság többsége a falkába tömörülő ebektől retteg inkább, a kóbor macskák legalább ennyire veszélyesek, hiszen rengeteg betegséget hordozhatnak magukban, amelyek könnyen átterjednek az emberre is. Ezért igen fontos lenne felmérni a kóbor macskák populációját, ami a kutyákéhoz képest nehezebb feladat, hiszen amellett, hogy jóval kisebb testű élőlény, rejtőzködőképessége is fejlettebb, mint egy kutyáé.

Az elképzelések szerint más városok példájára Szatmárnémetiben is sterilizálni fogják a befogott élőlényeket.

Amint Lucretia Simu, a Free Life szervezet vezetője elmondta, sokak számára elfogadhatatlan ez az eljárás, felháborodást okoz, azonban ez az egyik járható út afelé, hogy a lakosság is megnyugodjon kissé és csökkenjen a veszélyérzet, ugyanakkor a négylábúakat se kelljen elaltatni.

A sterilizálással Ilyés Gyula polgármester szerint hosszútávon csökkenteni lehet az elszaporodott, utcákon élő állatok szaporulatát. Az elképzelések szerint a befogott egyedeket sterilizálják, majd újra az utcára engedik őket. Természetesen a befogást követően orvosi vizsgálatoknak vetik alá majd őket, oltásokat kapnak, a gyógyítható betegségben szenvedő élőlényeket kezelik, míg a gyógyíthatatlanokat, illetve túlságosan agresszíveket elaltatják.


Az állatvédők szerint a sterilizálás a megoldás
Az állatvédők szerint a sterilizálás a megoldás


Carmen Fratila, a Free Life vezetőségének tagja elmondta, hogy a sterilizált élőlények 90%-a már kezelhető és elveszíti agresszivitását, így nyugodtan vissza lehet engedni az emberek közé, mivel ezek nem okoznak majd problémákat. Az állatbarátok elmondása szerint ősztől belefognak egy kampányba, amelynek során iskolákhoz látogatnak majd kutyaoktatókkal és a diákok a kisállatok iránti gondolkodásmódján is próbálnak változtatni.

Szintén ősztől kezdenek bele a sterilizálási folyamatba is. Eleinte a gazdákkal rendelkező háziállatokat fogadják majd 14 rendelőben, ahol a műveletért csupán az orvosság árát kell kifizetni, illetve a műtéthez szükséges fogyóeszközt, az orvosi díjat azonban nem. Így például egy nőstény eb esetében hozzávetőleg 70 lejt kell majd fizetniük a gazdiknak, amennyiben igénybe szeretnék venni az eljárást.

A későbbiekben sor kerül majd a gazdátlan élőlények sterilizálására is, azonban ehhez szükséges egy külön rendelő létrehozása, amelyet előbb a helyi tanács is jóvá kell hagyjon. Remények szerint a jövő év elején az ipari park környékén megépülhet az a létesítmény, ahol majd akár állandó orvos is fogadhatja az utcáról befogott négylábúakat. Itt rövidebb ideig, kis számban majd tarthatóak is lesznek annak érdekében, hogy gazdát találjanak számukra, azonban amennyiben ez nem kerül, visszaengedik az utcákra a szelíd egyedeket.

A Free Life szervezet képviselői közölték portálunkkal, hogy ígéretet kaptak a polgármesteri hivataltól, hogy lehetőség szerint vasárnaponként kivihessék a befogott állatokat a Kossuth-kertbe, hogy ott gazdát találhassanak számukra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: