2019-01-30 07:06:34• hírek • közlemény

Együtt a korai fejlesztésért

A Prosperitas Vitae Egyesület a korai fejlesztés népszerűsítését és állami elfogadását tűzte ki célul. Az ennek érdekében megfogalmazott petíció aláírásával a szatmáriak is támogathatják az ügyet.

Hétfő délután kerekasztal-beszélgetés helyszíne volt a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szatmárnémeti központi székhelye. A csíkszentmártoni Prosperitas Vitae Egyesület kezdeményezésére megszervezett eseményen 20 Szatmár megyei szakember és intézményvezető vett részt, akik 7 év alatti gyermekek számára nyújtanak egészségügyi, oktatási, szociális-gyermekvédelmi szolgáltatásokat.


A résztvevőket a Caritas részéről Kósa Attila Kálmán szociális igazgató, valamint Román János vezérigazgató köszöntötte. Ezt követően a Prosperitas Vitae Egyesület elnöke, Sógor Enikő vette át a szót. Elmondása szerint az Európai Unió tagállamaiban évtizedek óta nagy hangsúlyt fektetnek a koragyermekkori intervencióra, hazánkban ellenben nem kap megfelelő figyelmet a rendellenességek korai felismerése, azok megfelelő kezelése.



A Prosperitas Vitae Egyesület a korai fejlesztés népszerűsítését és állami elfogadását tűzte ki célul. Ennek érdekében az egyesület egy a miniszterelnöknek és a kormány tagjainak címzett petíciót nyújtott be, amelyet szeretne Erdély-szerte népszerűsíteni. A petíció kérései közé tartozik, hogy minden gyermek optimális korai fejlődésének megalapozása nemzeti prioritássá legyen nyilvánítva, valamint egy országos koragyermekkori intervenciós hálózat kialakítása.


A petíció teljes szövege ide kattintva érhető el. A kerekasztal-beszélgetésen részt vevő valamennyi szakember aláírta a petíciót. A Prosperitas Vitae Egyesület arra kéri a szatmáriakat, olvassák el a dokumentumot, és támogassák aláírásukkal a kezdeményezést.


A találkozó keretében a jelenlévő szakemberek megosztották egymással a témával kapcsolatos véleményeiket, tapasztalataikat, megpróbálták közösen feltérképezni a koragyermekkori intervenció Szatmár megyei helyzetét. Felvetődött egy helyi munkacsoport létrehozása is, valamint egy kapcsolattartó személy kijelölése, aki vállalja, hogy egy helyi kommunikációs hálózatot alakít ki a különböző szektorok és szolgáltatók között; helyi és regionális helyzetfelmérés céljából kérdőíveket oszt ki és kiértékeli azokat; aktív szerepet vállal a helyi szintű munkatalálkozók megszervezésében.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: