2010-11-11 17:57:11• hírek • Szatmar.ro

Együtt a bicikliutakért

Egyeztetésre hívta a polgármesteri hivatal a szatmárnémeti bicikliseket, hogy közösen gondolják ki, mit tehetnek annak érdekében, hogy a pedálosok nagyobb biztonságban érezhessék magukat a közlekedésben.

A találkozón jelen volt Nits János tanácsos, az egyeztetés összehívója, Adrian Albu alpolgármester, a közlekedési rendőrség részéről Cosma Cornelia, Adrian Stef, a megyei tanács alelnöke, Ghilea Sorin tanácsos, illetve több a biciklisek jogaiért küzdő lakos.

Az esemény úgy tűnik egy hosszú távú együttműködés kezdete, aminek vélhetőleg pozitív hozadékai lesznek, a konkrét lépések azonban egyelőre még nem láthatóak.

Nits elmondta, ahhoz, hogy megfelelő lépéseket tehessenek a bicikliutak kiépítésére, komoly tanulmányokra van szükség. Ezek értéke néhány ezer euróra rúgnak, ami bár nem egy óriási összeg, a hivatal jelenlegi büdzséjét figyelembe véve azonban mégsem mondható rózsásnak a helyzet. A politikus felhívta ezért a figyelmet arra, hogy amennyiben létezik valamilyen szervezett formája is a jelenlévő kerékpáros körnek, örömmel venné, ha pályázatból, vagy egyéb forrásból besegítenének a hivatalnak a felmérések finanszírozásába.

Szó esett még a jelenlegi meglévő bicikliutak problémairól is. Az egyik legnagyobb gond ezekkel az, hogy csak rövid szakaszon tartanak, így a kerékpáros kénytelen a továbbiakban az úttesten, illetve a járdán közlekedni.

A biciklisek számára fenntartott sávon parkoló gépkocsik szintén az említett területekre kényszerítik a kétkeréken közlekedőket, de ugyanígy a gyalogosok is gyakran ezen a területen haladnak.

A biztonságos bicikliparkolók hiánya szintén sok gondot okoz azoknak, akik az egészségesebb közlekedésmódot választanák. Albu elmondta, ezen már az önkormányzat munkatársai is elgondolkodtak és tavaszig minden bizonnyal megoldásokat is találnak arra, hogy megfelelő parkolókat létesítsenek.

A lakosság mentalitásával is gondok vannak, derült ki a beszélgetésen, hiszen míg Európa több civilizált országában a kerékpárt és a tömegközlekedést részesítik előnyben, hazánkban a biciklizés a szegénység szimbólumává vált. A gondolkodásmód változtatásával nem csupán egészségesebben élhetnénk, de a zsúfolt utak, a közlekedés veszélye is enyhülne.

A találkozó végeztével a politikusok arra kérték a jelenlévő kerékpározókat, hogy készítsenek terveket a megoldásokat illetően és nyújtsák be a hivatalba.

Az ügy iránti nyitottságról biztosította Albu őket és arról, hogy ha apró lépésekben is, de tenni fognak azért, hogy biztonságosabb legyen a biciklis közlekedés Szatmárnémetiben.


A problémákra hívták fel a politiusok figyelmét
A problémákra hívták fel a politiusok figyelmét


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: