2010-11-23 12:48:39• hírek • Szatmar.ro

Egyszerűsödő ügyintézés

Több, mint 3,6 millió lej értékű projekt aláírására került sor kedd reggel a Közigazgatási Palotában.

A megyei tanács elnöke, Csehi Árpád Szabolcs és a Távközlési és Informatikai Minisztérium szaktárcájának vezetője, Moldován József írták alá annak a projektnek az okiratait, amely az Európai Vidékfejlesztési Alap, valamint a román állam támogatását biztosítja az integrált informatikai rendszer kiépítésében

Az összesen 3 672 374,08 lejes projektnek révén 14 hónap alatt olyan informatikai rendszert hoznak létre, melynek segítségével kikerülhetőek például a hosszú bürokratikus folyamatok. A megyei tanács egy olyan interaktív portállal fog rendelkezni, amelyen az elektronikus adminisztrálás lehetősége is adott lesz. Ennek köszönhetően jóval egyszerűbb lesz például bármilyen kérvényt leadni, igazolásokat beszerezni, illetve bármilyen olyan ügyet intézni, amely a Szatmár Megyei Tanács hatáskörébe tartozik.
Az új rendszer segítséget jelent úgy a magán-, mint a jogi személyeknek az egyszerűbb ügyintézésben.

Arra a kérdésünkre, hogy az állam nyelvén kívül elérhető lesz-e az oldal magyarul is, a tárcavezető elmondta, természetesen a kisebbség nyelvén is hozzáférhetőek lesznek az információk, és működőképes lesz a rendszer azok számára is, akik saját anyanyelvükön szeretnék ügyeiket intézni.


A két vezető aláírja a dokumentumokat
A két vezető aláírja a dokumentumokat


Az elektronikusan történő kérvényezésekhez azonban szükség lesz egy elektronikus aláírásra, ennek értéke 5-50 euróig változhat. Hazánkban jelenleg három olyan cég működik, amely rendelkezik az engedéllyel ezen aláírások kibocsájtására, a jövőben azonban elméletileg Európa bármelyik pontjáról beszerezhetjük ezt.

Az e-kormányzás Európában már kiépülőben van, a 2020-as stratégiába bele van foglalva, Romániának pedig fel kell zárkóznia ehhez - mondta Moldován. Önkormányzatainkat fejlesztenünk kell, ilyen rendszerekre kell ráépíteni, ugyanakkor központilag is ki kell fejleszteni, annak érdekében, hogy a lakosság minden olyan adathoz hozzáférhessen, amire szüksége van.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: