2020-04-13 16:19:56• hírek • Refszatmar.eu

Egyszerűen másként – Húsvét a Szatmári Református Egyházmegyében

Már hetek óta zárva vannak a templomok, szól a harang, de a gyülekezet nem tudja elfoglalni hőn áhított helyét. A komfortzónákból azonban ki kellett lépni, s ki hamarabb, ki később, de új lehetőségeket vélt felismerni a kialakult helyzetben. Az új lehetőség abban rejlik, hogy azokhoz is eljut az örömüzenet, akik nem igazán fordulnak meg templomban, még az ünnepeken sem. Az Ige, mely kétezer éve változtat meg életeket, még nagyobb teret kapott, s csodák történhettek.

Mindenki másképp csinálja. S ez benne a gyönyörű. Valaki felmegy a szószékbe, s mintha a gyülekezet is ott lenne, rendületlenül prédikál. Valaki az úrasztalától hirdet Igét, vagy templomból, irodából, vagy ez alkalomra megszentelt helyiségben. A lényeg, szólt az Ige, tele volt vele a világháló úgy, mint még soha. Minden külsőség lebomlott, s maradhatott a lényeg.

Így volt ez húsvét ünnepkörében is. Nagyhéten valaki zsoltárt olvasott, valaki rövid áhítatot tartott, szólt az ének is a mélységből, s talán még soha nem élték meg ilyen mélységében a nagycsütörtöki, nagypénteki és nagyszombati üzenetet, mint idén.S jött a húsvét: valahol már napfelkeltekor szólt az evangélium a

koránkelőknek, valahol a szokásos időpontokban szólaltak meg a harangok. A legtöbb református azonban, szerte a Kárpát-Medencében és azon túl a Duna TV-hez szegezte tekintetét. Ennek is megvolt a varázsa, hiszen talán ennyi magyar még soha nem tekintett egyfelé, mint idén, húsvétkor. Ha egymástól el is választ most bennünket a baj, Krisztustól semmi sem választ el – mondta a televíziós közvetítésben Ft. Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. A Budahegyvidéki Református Templomban megtartott ünnepi istentiszteleten úgy fogalmazott: “a feltámadott Krisztus hatalma betölt mennyet és földet, és eljut a bezárkózott tanítványokhoz is”. Rámutatott: Jézus hatalmas kővel elzárt sírja kifejezi a drámát, hogy “Isten és ember közé odagördíttetett valami”. Ez a kő a “bűn zsoldja”, a halál. Húsvét hajnalának csodája pedig az, hogy “Krisztus feltámadásával Isten legördítette a halál kövét” az ember szívéről. Ezt az üzenetet hallhatta idén sok magyar református.

Helytelen a megfogalmazás, miszerint online-úrvacsora történt, még ha modern is. A kenyér házankénti megtörése volt ez, ahogy a Biblia is fogalmaz, s ha nincs ez a járványhelyzet, ezt nem élik át a hívek.

A Református Egyházra jellemző puritán egyszerűség megjelent a házakban, kenyér volt és bor, s lényeg, Isten az Ő Fiában reménységet adott, amely ebben a helyzetben életmentő, életadó tudott lenni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: