2009-07-14 16:52:05• hírek • Parajdi Andrea

Egyszerűbben tájékoztatnak

Egyszerűbb feliratokat függesztenek ki a valutaváltók, ugyanis a számos reklamáció következtében a Szatmárnémeti Regionális Fogyasztóvédelmi Hivatal módosító-javaslatot nyújtott be az Országos Fogyasztóvédelmi Ügynökséghez arra a törvényre, amely az ilyen jellegű cégek működését szabályozza.

A fogyasztókat „kiszolgálva" elfogadták a megyénkből érkezett rendeletmódosítási-javaslatot. Az új törvény értelmében minden pénzváltó köteles jól látható helyen kifüggeszteni, és folyamatosan aktualizálni azokat az árfolyamokat, amelyekkel dolgozik.

Az árfolyamoknak tartalmazniuk kell az esetleges kezelési költséget is, tehát külön ilyen díjat nem számolhatnak fel - mondta el keddi sajtótájékoztatóján Breban Valentin, a Szatmárnémeti Regionális Fogyasztóvédelmi Hivatal főfelügyelő-helyettese.

Az új rendelet szerint kötelező elsőként az euró, majd a dollár, aztán az angol font és ezt követően a svájci frank árfolyamát megjelölni, a sorrendet tilos megváltoztatni. Sőt azt is szigorúan megtiltják, hogy erre a tájékoztató táblára egyéb információt is kihelyezzenek, így téve egyszerűbbé az eligazodást. Szintén változás, hogy a fogyasztóknak először egy pénzváltási űrlapot adnak -román és angol nyelven -, amelyben pontosan láthatják milyen összeget kaphatnak a valutájukért.

A pénzváltók július 14-ig, eleget kellett tegyenek az új rendeletnek, az elkövetkezendő időkben a fogyasztóvédők ellenőrzéseket végeznek, hogy mindenhol megfelelően tájékoztatják-e az ügyfeleket. Azok, akik nem tartják tiszteletben az új szabályzatot, ezertől 10 ezer lejig terjedő bírságra számíthatnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: