2015-11-20 18:01:57• hírek • Kocsis Zoltán

Egyszerűbb, szigorúbb és olcsóbb engedélyeztetési eljárás – vagy mégsem?

A Colectiv klubban történt tragédia következtében úgy döntöttünk, egyszerűbbé, szigorúbbá és ingyenessé tesszük az engedélyeztetési folyamatot, mondta a polgármester. A javaslat azonban már hónapokkal korábban megszületett - és szó sincs benne ingyenességről, állítja az RMDSZ!

„A bukaresti Colectiv klubban történt tragédia nyomán úgy döntöttünk, szigorítjuk, egyben egyszerűsítjük a gazdasági társaságok számára a működési engedélyek kiállításának folyamatát", jelentette be Dorel Coica péntek délben megtartott sajtótájékoztatóján.

Az eddigi eljárástól eltérően ezentúl a hivatal csak akkor bocsátja ki az éves működési engedélyt, amennyiben a kérvényező már bizonyítani tudja a közegészségügyi igazgatóság, az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság, a környezetvédelmi ügynökség, a tűzoltóság jóváhagyását, engedélyét. Amennyire logikus, annyira meglepő, hogy eddig nem így működött, tehetnénk hozzá. Coica pedig azt tette hozzá, hogy januártól eltörlik a 17 lejes illetéket is, amit eddig az önkormányzatnak ki kellett fizessen a kérvényező.

Arról viszont egy szót sem ejtett, hogy ezt a lépést már hónapokkal korábban meg lehetett volna lépni. Már csak azért is, mert a városi tanács RMDSZ-es frakciója már márciusban letette az erről szóló határozatmódosító javaslatot! Maskulik Csaba tanácsos az RMDSZ-székházban megtartott sajtótájékoztatón meg is mutatta a beadvány iktatószámát és annak dátumát...

Az RMDSZ szerint azonban szóba sem jöhet az illeték eltörlése. „Egyrészt azért, mert a múlt hónapban szavaztunk a jövő évi adókról és illetékekről, amit nem módosíthatunk minden egyes alkalommal. Másrészt pedig a 17 lej nem akkora összeg, amit nem tudna bárki is kifizetni. Harmadrészt pedig a városvezetés által bemutatott módosítási javaslatban sem szerepel az illeték eltörlése", magyarázza Maskulik.

A 2008-ban elfogadott határozat azon visszás pontját is rendezni szeretné az RMDSZ, amely különböző kedvezményeket biztosít az orvosi rendelőknek, ügyvédi és közjegyzői irodáknak. „Egyrészt senkinek nincs egy nyilvántartása ezekről, így egyik nyílik a másik után rendezetlenül. Ráadásul az valamennyi rendelő, iroda ajtaja az utcákra nyílik", magyarázta Maskulik. „Másrészt viszont az Európai Unió komoly összegeket fordít a következőkben az épületek hőszigetelésére. Ezek az irodák azonban legtöbbször kivonják magukat az önrész befizetése alól, mondván, ők már szigetelték a helyiséget - persze engedély nélkül", ismertette az RMDSZ indoklását Maskulik.

A kérdésben a tanács a csütörtöki ülésen dönt majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: