2010-11-16 11:50:28• hírek • Szatmár.ro

Egyszerű tippek a hátfájás megelőzésére

A hát- és derékfájdalom sokaknak a mindennapi kellemetlenség forrását jelentik. Élete során szinte mindenki megtapasztalja, milyen ez a nemkívánatos fájdalom.

A hátfájás lehet akut és krónikus, amit számos tényező kiválthat. Életkortól és fizikai erőnléttől-, felépítéstől függetlenül a derékfájdalom leküzdése érdekében tartsuk be a következő tanácsokat.

  • Az izmoknak és a gerincnek sok mozgásra, rendszeres edzésre van szükségük. Ez azt jelenti, hogy nem megerőltető-, de a könnyed testmozgás is hatásos lehet. Az orvosok és a rendszeresen sportolók úgy vélik, hogy a derékfájdalom leküzdésére az egyik legjobb módszer az úszás. Kockázat szempontjából azonban, a teniszezőknél jóval gyakoribbak a különféle hátproblémák.

  • Aki fizikai munkát végez és nap mint nap nagyobb erőt fejt ki, annak még inkább szem előtt kell tartania gerince állapotát. Abban az esetben, ha nagyobb tárgyat emelünk, figyeljünk arra, hogy a súlyt mindkét kezünkbe egyenletesen osszuk el.

  • A gerincoszlopra és a medencecsontokra nagy teher nehezedik, ezek állása számtalan tényezőtől megváltozhat. Egyik kiváltó ok lehet a kényelmetlen cipő. Sokan úgy gondolják, hogy ez leginkább a nőkre érvényes, hiszen ők járnak magassarkúban, azonban a férfiak által viselt kényelmetlen lábbeli legalább olyan káros lehet.

  • Napjainkban, amikor egyesek akár napi 8-10 órát is számítógép előtt dolgoznak különösen fontos az, hogy derekunkat védjék. A nem megfelelő magasságban elhelyezett számítógép, illetve az alacsony íróasztal szintén gerincproblémákat okozhat. Jól tesszük, ha munka közben többször változtatunk testhelyzetet, ami azt jelenti, hogy az ülést, állást és némi mozgást felváltva alkalmazzuk. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy milyen a székünk háttámlája. Ennek a lehető legjobban kell megtámasztania a derekunkat. Az sem előnyös, ha mindig egyenes háttal ülünk. Az ülési pozíció ne legyen se merev, se görnyedt.

  • Az sem mindegy, miként emelünk fel egy-egy nehezebb tárgyat. Reflexszerűen hajlamosak vagyunk arra, hogy kinyújtott karral és térddel emeljük, ez a medencecsontokra és a gerincoszlopra egyaránt megterhelő. Derékkímélő megoldás, ha a tárgyakat úgy emeljük fel, hogy térdünket behajlítjuk és a súlyt testünkhöz a lehető legközelebb húzzuk.

Mint minden betegség esetében, itt is a megelőzésen van a hangsúly. Kerüljük a több órán át tartó ülést, de hatásos módszer lehet a gyógytorna, a masszázs, a sok pihenés, a fizioterápia és a megfelelő testsúly megtartása.


A nem megerőltető-, könnyed testmozgás is hatásos lehet

A nem megerőltető-, könnyed testmozgás is hatásos lehet


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: