2018-10-15 12:55:36• hírek • Bede Emőke

Egyszerre négy településen is égett a száraz növényzet

Fotó: ISU Satu Mare
Fotó: ISU Satu Mare

Nem ritka látvány az ősz beköszöntével, hogy a földművelők égetéssel takarítják le az általuk használt területekről az elszáradt növényzetet. Azonban keveseknek jut eszébe, hogy egy szempillantásnyi figyelmetlenség mekkora pusztítást okozhat.

A Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) által szerkesztőségünkbe eljuttatott közlemény szerint hétfőn 15 óráig négy vegetációtűzről érkezett bejelentés. Égett a növényzet Bujánházán, majd rövid idő múlva Szamoskrassón, Nagylegelőn és Vámfaluban is. 15 óra 30 perc környékén pedig Bikszádról futott be egy segélykérés. Mindegyik településen égetés által takarították a földeket, azonban a gazdák elvesztették az irányítást az általuk gyűjtött tűz fölött. 
 

A 579/2008-as számú kormányrendelet az égetés körülményeit pontosan meghatározza. Szélcsendes időben, nappal kell a műveletet végrehajtani, és amennyiben a terület nagy kiterjedésű, apróbb szeletekre fel kell osztani, hogy kontrollálható legyen a tűz. Lehetőleg barázdával el kell a felégetendő területet választani a szomszédos gyümölcsösöktől, erdőktől, gazdaságoktól. Az egész folyamat alatt biztosítani kell a terület őrzését. A száraz növényzetet pedig kupaconként kell begyújtani, és a helyszín elhagyása előtt az utolsó parázsfészket is el kell oltani.


Ha valamilyen szerencsétlen módon mégis kicsúszna kezünk közül az irányítás, semmi esetre nem érdemes elszaladni. Ugyanis az azonnali közbelépés elmulasztását a fentebb nevezett törvények értelmében akár 2500 és 5000 lej közötti bírsággal is „díjazhatják”. Az engedély nélkül való tarló vagy száraz növényzet égetéséért pedig újfent 2500 lejes büntetést akaszthatnak nyakunkba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: