2019-07-18 13:11:25• hírek • közlemény

Egységben az erő - Együtt keresnek megoldást a közös problémákra

Mezőpetriben találkoztak csütörtökön a nemrég létrehozott Partiumi Falugazdász-hálózat tagjai. 

„A partiumi megyékben a mezőgazdászok ugyanazon gondokkal küzdenek, emiatt volt indokolt a Szatmár, Szilágy, Bihar és Máramaros megyei falugazdász-hálózatok egyesítése. A közös problémákra közösen kell megoldást találni, mert a közös gondolkodás, az egységes koncepció mindig jobb eredményeket biztosít.” Ezekkel a szavakkal indította Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a Partiumi Falugazdász-hálózat koordinátora az első közös találkozót, amelyen az érintett megyék mindenik falugazdásza részt vett. Egyfajta bemutatkozás volt a Mezőpetriben tartott esemény, amelyen nem csak a sajtósokkal ismertették meg a falugazdászokat, hanem az elmúlt időszakban csatlakozók is megismerték a már tapasztalt kollégákat. Az új kollégákat Kovács Szabolcs, a hálózat regionális vezetője is üdvözölte, s bátorította őket: merjenek kérdezni és osszák meg ötleteiket, meglátásaikat a lehető legjobb működés érdekében.
 

A Magyarország Kormánya által az Agrárminisztériumon keresztül létrehozott és támogatott hálózat partiumi részében heten Bihar, hatan Szatmár, hárman Szilágy megyében, egy személy pedig Máramaros megyében tevékenykedik, segítve a magyar gazdákat a fejlődésben, legyen szó pályázati tanácsadásról vagy akár szakmai segítségnyújtásról.
 

Magyar Lóránd a tervekről is beszélt: a közeljövőben honlapot és Facebook-oldalt is indítanak, hogy könnyen felvehessék a gazdák a kapcsolatot az ő segítésükkel megbízottakkal. A program partiumi koordinátora hozzáfűzte: a falugazdászok irányába elvárás, hogy a területi elosztáson túl szakosodjanak is - például állattenyésztésben vagy akár gyümölcstermesztésben - a hatékony segítségnyújtás érdekében. 



Szabó Ödön, Bihar megyei parlamenti képviselő elmondta: a falugazdászok száma a megyékben élő magyar lakosság számával arányos. Arra kérte a hálózat tagjait, hogy amennyiben a gazdálkodók fejlődését akadályozó törvénnyel vagy minisztériumi rendelettel találkoznak, továbbítsák azt az RMDSZ parlamenti képviselői felé, hogy észszerűsíteni lehessen a sok esetben csak gondot okozó intézkedéseket. 

 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a falugazdászok lesznek az ősszel elinduló Partiumi Gazdaságfejlesztő Program első számú információ-átadói, ők lesznek azok, akik tanácsokkal látják majd el a kis és nagy pályázatokra jelentkező gazdálkodókat. 
 

A találkozón részt vett Nagy Miklós, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Bihar megyei elnöke is, aki miután sok sikert kívánt a falugazdászoknak, felvetette egy debreceni agrárkiállítás közös felkeresését, amelyre nemrég kapott meghívást.


 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: