2015-08-03 17:26:24• hírek • Szatmár.ro

Egyre többen szenvednek a parlagfű miatt

Augusztusban kezdődik a parlagfű virágzása, az allergiás megbetegedések száma évente nő. A számtalan figyelmeztetés és tájékoztatás ellenére sem csökkent a szennyezett területek kiterjedése megyénkben. Az elkövetkezőkben az önkormányzatok kell gondoskodjanak a növény rendszeres irtásáról.

A parlagfű pollenje nagy mértékben szennyezi a levegőt, emiatt egyre többen küszködnek légúti megbetegedéssel. A parlagfű pollenje kötőhártya-gyulladást, bőrgyulladást, asztmát okozhat.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség 2008 óta minden évben megszervezi tájékoztató kampányát, melynek célja megfékezni ennek a rendkívül kártékony növénynek a terjedését. A kezdetekkor szakértő bevonásával felmérték a parlagfű mennyiségét megyénkben és arra a következtetésre jutottak, hogy Szatmár megyében igen elterjedt növényfajról van szó. Különösen szennyezett Nagykároly, Tasnád környéke, illetve a Szamos és a kisebb folyóvízek árterületei. Hasonlóan nagy mértékben elterjedt az elhanyagolt mezőgazdasági területeken, utak és vasúti vágányok mentén.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság havi kimutatást készít a parlagfű okozta allergiás megbetegdésekről, mely szerint, évről-évre nő az érintettek száma, ennek lehetséges magyarázata, hogy a 2008-2009-es évhez képest 2012-2014 között nem csökkent a levegő parlagfű általi szennyezettsége például a határ menti települeseken.

Ezt figyelembe véve, a Környezetvédelmi Ügynökség határozott intézkedések bevezetését kezdeményezte a Megyei Tanács, a videki önkormányzatok, a Sürgősségi Helyeztek Felügyelősége és a Prefektusi Hivatal bevonásával, illetve a Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetek Bizottsága elrendelte, hogy a vidéki és városi önkormányzatok a hozzájuk tartozó területeken évente irtási akciókat szervezzenek a parlagfű terjedésének megfékezésére.

A parlagfű virágzásának időszaka az augusztusi és a szeptemberi hónap, ami jó hír viszont, hogy rendszeres kaszálással jelentősen csökkenthető a levegő pollen-kocentrációja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: