2012-04-10 07:50:23• hírek • Mti

Egyre többen olvasnak e-könyveket

A felnőtt amerikai olvasók ötöde olvasott el tavaly legalább egy elektronikus könyvet - derült ki egy amerikai közvélemény-kutató intézet felméréséből.

A Pew Research Center jelentése szerint a két évvel ezelőtti állapothoz képest jelentősen változtak az olvasói szokások, és ma már négyszer annyian olvasnak e-könyvet, mint korábban: ők teszik ki az összes olvasó 15 százalékát.

A februárban végzett felmérés kimutatta azt is, hogy a 18 éven felüli amerikaiak 21 százaléka olvasott el legalább egy e-könyvet az előző 12 hónapban. A kutatásból kiderült, hogy az e-könyvet olvasók 88 százaléka ugyanakkor nyomtatott könyvet is olvasott.

A megkérdezettek 45 százaléka az e-könyvet részesíti előnyben, az ágyban, míg 43 százalék megmarad a nyomtatott formánál.

"Az emberek könyvekhez való viszonya a kultúra központi eleme. Amikor tehát ez a viszony átalakulóban van, mint most, az figyelemre méltó esemény" - jelentette ki Lee Raine, a felmérést végző Pew Internet Project vezetője.

"Az e-könyv ágazat bevétele a 2008-as 78 millió dolláros eladásról 2011-re 1,7 milliárd dollárra szökött fel" - közölte Albert Greco, a Fordham Egyetem szakértője, aki úgy becsülte, hogy idén az e-könyvbolt már a 3,55 millió dollárnyi bevétellel számolhat.

Egyes jóslatok szerint 2016-ra az amerikaiak negyedének lesz e-könyv olvasója. Az e-könyvet olvasókra jellemző, hogy ötven éven aluliak, felsőfokú végzettségűek, és olyan háztartásban élnek, amelynek éves bevétele több mint 50 ezer dollár - állapította meg a felmérés, amely közel háromezer amerikaival készült interjú alapján született.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: