2019-07-02 06:50:21• hírek • Bede Emőke

Egyre többen döntenek a hibrid- vagy elektromos autók mellett. Tényleg ez a jövő?

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Vannak olyan nagy kérdések az életben, melyek bárhol, bármikor képesek végeláthatatlan vitát szítani. Ezek közül egy a „benzin vagy dízel?” is, hiszen mindkét oldalnak legalább annyi ellenzője van, mint ahány támogatója. Míg bizonyos autótulajdonosok csupán az üzemanyag árát veszik figyelembe az autóvásárláskor, mások mérlegelik a motor potenciális meghibásodásait és ezek javítási költségeit is. Megint mások pedig egyszerűen csak az általuk preferált autózási élményt keresik a leendő autóban.

Az örök, mindenki által elfogadott igazságot megfogalmazni sok szakember és amatőr is próbálta már, de konszenzusra azóta sem jutottak a felek. Annyit azonban határozottan ki lehet jelenteni, hogy az utóbbi évek dízelbotrányai igencsak rányomták bélyegüket az autós társadalomra: a nyugati országokban megrendült a fogyasztói bizalom ezen motorok felé, mi több, néhány ország már határozott lépéseket tett afelé, hogy a dízelautókat kitiltsa, vagy legalábbis korlátozza azok használatát. Ezzel egy időben az autóiparban felerősödött a hibrid és az elektromos járművek keltette hullám, egyre több környezettudatos vásárló dönt ezen technológiák mellett.


Az utóbbi időben Romániában is egyre népszerűbbé váltak ezek a technológiák, legalábbis erre enged következtetni az autógyártók és -importőrök szövetsége által közzétett tanulmány. Mint írják, a 2019 első öt hónapjában értékesített autóknak a 3,4 százaléka már hibrid vagy teljesen elektromos meghajtású volt, holott a tavalyi év ugyanezen időszakában ez az arány még csak 2,3 százalékon állt. Ugyanakkor a tanulmányból az is kiderül, hogy a kifejeztetetten környezetbarát autók vásárlásának támogatására indított Rabla Plus program érezhetően megtette hatását, ugyanis az idei év első öt hónapjában ötször többen döntöttek hibrid vagy elektromos autók mellett, mint 2018 ugyanezen időszakában. Egyetlen buktatóként a környezetvédelmi illeték eltörlése szolgált, melynek hatására drasztikusan megugrott a dízelmotoros autók importja, illetve értékesítése. Az illeték 2016-os eltörlésekor a román autóparkban a dízeles kocsik aránya mindössze 24,8 százalék volt, mostanra ez az arány elérte a 44,6 százalékot.


De ha már hibrid és elektromos autókról beszéltünk, akkor utána jártunk annak is, hogy miként alakult a helyzet Szatmár megyében az év első öt hónapjában. A Vezetői Jogosítvány- és Gépjármű-nyilvántartó Hivatal által közzétett információk szerint az említett időszakban egészen pontosan 4248 darab személyautót írtak be a forgalomba megyénkben, melyek közül 998-ba benzint kell tankolni, 3223-ba pedig dízelt. A frissen beírt, hibrid technológiával működő autók száma január 1. és május 31. között 19 volt, az tisztán elektromosaké pedig mindösszesen 4. Noha ez nem tűnik soknak, de már ennyiből is le lehet szűrni, hogy melyek a legnépszerűbb vagy leginkább hozzáférhető modellek Szatmár megyében. A hibrid kategóriában többnyire a Toyota diadalmaskodik, főként a már-már ikonikusnak számító Priusszal, a 100 százalékban elektromos autók között pedig ott volt a BMW i3, a Think City és a Nissan Leaf is.


Persze a lakosság java részének nincs lehetősége a gyártósorról frissen legördült környezetbarát autókat vásárolni, viszont már a román használtautó-piacon is van már választék. Országos szinten (a cikk írásának pillanatában) 751 hibrid autó és 105 elektromos keresi gazdáját, Szatmár megyében előbbiből 4 van, utóbbiból pedig mindösszesen 1. Ugyanakkor érdemes azt is elmondani, hogy már a Teslák is megérkeztek megyénkbe, 2018 decemberében az Elon Musk nevéhez fűződő Tesla autógyártó vállalat két modellel is képviselteti magát megyénkben. Egyik egy 2018-as Model X, a másik pedig egy 2015-ös Model S, és mindkettő egy-egy cég nevére van bejegyezve.


A hibrid és elektromos autók tehát lassan, de biztosan elkezdtek beszivárogni megyénkbe is. A kérdés most már csak az, valóban a környezetbarát autóké a jövő vagy ez az egyre több autógyártó cég által befogadott projekt ki fog-e fulladni néhány éven belül. Mondd el véleményed a cikkünk alatti Facebook-bejegyzésben vagy csatlakozz Exkluzív-csoportunkhoz, ahol közvetlenebb hangnemben beszélgethetünk egy-egy témáról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: