2019-10-08 11:20:18• hírek • Bede Emőke

Egyre többen döntenek Romániában az alternatív hajtású autók mellett

Tíz másik tagállam támogatását élvezve, Dánia arra hívta fel az Európai Unió figyelmét, hogy környezetünk védelmében mielőbb tenni kell, ennek pedig egyik első és talán az egyik legfontosabb lépése a dízel- és benzinüzemű autók betiltása, melyet potenciális dátumát a javaslatot előterjesztő ország 2030-ra jelölte ki. A dánok törekvései nagyban összecsengenek az általános uniós direktívákkal, melyek szerint 2030-ra 40 százalékkal, 2050-re pedig jóformán 0-ra kellene csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását.

Az autógyártók és -importőrök szövetsége által közzétett augusztusi mérlege szerint Romániában, az év első nyolc hónapjában 293 507 darab használt autót írtak forgalomba, mely 6 százalékkal kevesebb járművet jelent, mint 2018 ugyanezen időszakában, a vadonatúj autók száma pedig elérte a 129 759-et, ám ezek 58 százalékát jogi személyek nevére vásárolták és jegyezték forgalomba.


Ami pedig az üzemanyagokat illeti, az alternatív hajtású autók egyre szélesebb körben való elterjedése miatt egyértelműen érezhető a dízel- és benzinüzemű autók arányának csökkenése. Ha az autópiac teljes képét nézzük, akkor a benzinüzemű autók aránya továbbra is számottevő: az év első nyolc hónapjában például a piac 71,1 százalékát a benzinesek bitorolják, a dízeleseknek pedig csupán 25,1 százalék jut, noha az utóbbi kategóriába tartozó autókat továbbra is jóval könnyebb értékesíteni.


A Rabla Plus programnak köszönhetően azonban egyre inkább feltörekvőben vannak az alternatív hajtású autók. A 2019 első nyolc hónapjában gazdára talált új autók 5,4 százaléka, azaz 4166 darab jármű bizony e csoportból került ki. Az autógyártók és -importőrök szövetsége ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy a plug-in hibridek száma lassú, de konstans csökkenést mutat, az elektromosak terén azonban 129,5 százalékos emelkedést tapasztaltak a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. Hogy számbelileg mit is jelent ez, a legjobban talán az érzékelteti, hogy már az első nyolc hónapban több teljesen elektromos autót adtak el (1064), mint 2018 teljes ideje alatt (987) - derül ki a szövetség piacelemzéséből.


De mi a helyzet Szatmár megyében? Csak az augusztusi hónapban megyénkben 826 személyautót írtak forgalomba, melyek közül 100 darab idén gördült le a futószalagról. A benzint fogyasztó járművek száma 226 volt, a dízeles modelleké pedig 592. Forgalomba jegyeztek emellett 7 hibrid hajtású, illetve 1 benzin + LPG típusú autót is. Ízig-vérig villanyautó az elemzett hónapban nem érkezett Szatmár megyébe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: