2005-12-23 00:13:02• hírek • Szatmar.ro

Tömeges cégbezárások várhatók

Tömeges cégbezárások fenyegetik jövőre a román élelmiszeripari ágazatot.
Tömeges cégbezárások fenyegetik jövőre a román élelmiszeripari ágazatot, amennyiben nem sikerül megfelelniük az uniós működési normáknak – írja a Capital című hetilap.

Drasztikusan, a jelenlegi ötezerről akár ezerre is visszaeshet a pékek, molnárok és cukrászok száma. A lap szerint az 1990-es évek eleje óta mintegy 500 millió eurót fektettek be sütő- és malomipari beruházásokba Romániában.

Az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatal (ANSVSA) 350 marhavágóhíd bezárását helyezte kilátásba 2006. július elsejéig, a jelenleg üzemelő 605-ből, az uniós normák nem teljesítése miatt. A marhahús-fogyasztás kevesebb mint tíz százalékát teszi ki Románia évi kétmilliárd eurós húsfogyasztásának.

2006. közepéig 330 tejipari vállalatot fenyeget a bezárás veszélye, azaz a meglévők 65 százalékát. Működésüket elavult tejbegyűjtési technológiájuk miatt nem folytathatják tovább. A 45 üzemelő halfeldolgozóból 22 juthat hasonló sorsra. Az országban 55 baromfifeldolgozó üzemel, ebből 17 néz szembe a bezárás veszélyével. Az uniós támogatású SAPARD-program keretében 186 romániai hús- és tejfeldolgozó üzemet hoztak fel az EU által megkövetelt technológiai szintre, a többi pedig saját vagy felvett forrást vett igénybe a modernizálás finanszírozásához.
(CENA)
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: