2009-04-30 12:29:41• hírek • Gozner Gertrud

Egyre több vállalkozás szűnik meg

Szatmár megyében egyértelmű a vállalkozási kedv visszaesése, egyre több cég kéri önszántából a tevékenységük felfüggesztését, vagy a teljes felszámolását, ugyanis a válság hatására drasztikusan csökkentek a bevételeik.

Igyekeztünk feltérképezni, hogy a tavalyi év ugyanezen időszakához képest milyen mértékben csökkent a vállalkozások száma országosan, illetve Szatmár megyében. Az Országos Cégbíróság által kiadott statisztikák alapján összevetettük a cégek 2008 áprilisi és 2009 áprilisi helyzetét, hogy felmérjük milyen mértékben befolyásolta őket a gazdasági válság, milyen területekről lépett vissza legtöbb vállalkozó.

Tavaly áprilisban a megyében 43  cégvezető kérte vállalkozásának időszakos felfüggesztését, idén ez a szám megduplázódott, és 97 vállalkozás szüntette be időszakosan a működését. Országos szinten 2008 áprilisában 993 cég kérte a felfüggesztését, addig ez a szám idén áprilisban 3424, vagyis 344,8%-os a növekedés.

A tavalyi évhez képest nagy mértékben csökkent a kis- és nagykereskedelmi tevékenységet folytató cégek száma, valamint az autó- és motorbicikli javítással foglalkozó vállalkozások száma. Tavaly ebben az időszakban 141 hasonló profilú vállalkozás függesztette fel tevékenységét, addig ebben a hónapban a számuk eléri országos szinten a 921-et. De szinte minden területén megérződött a válság hatása, a CAEN kódok szerint legfőképp a technikai és tudományos tevékenységet végzők érezték meg, valamint az épitkezés területén vállalkozók.

Ami az önkéntes cégfelszámolást illeti, 2008 áprilisában a megyében három cég esett át rajta, az idén ez a szám felkúszott 14-re. Tevékenység kör szerint a felszámolási bizottság itt is a kis- és nagy kereskedőket látogatta meg legtöbbször, a tavalyi egy az idén országosan elérte a 66-ot. A növekedés ezen a területen 215,5 %-os.

A végleg kitörölt cégek száma is nőtt az elmúlt év során, idén áprilisban a megyében ezek száma 36, míg tavaly ebben az időszakban csak 8 vállalkozás került ebbe a helyzetbe. Országosan ez az arány 302,2%-os növekedést jelent. Az aktivitás nélküli, kitörölt cégek többsége ebben az esetben is a CAEN kód szerint - kis- és nagykereskedelmi egységek, autó és motorbicikli, valamint háztartásigép-javítók voltak. Emellett sok céget töröltek ki az építkezés és a feldolgozó ipar területéről is.

Romániában elsősorban az építkezési cégeket érinti a válság

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: