2021-07-04 09:51:11• hírek • Bede Emőke

Egyre több településen van jelen az afrikai sertéspestis

Az afrikai sertéspestis első romániai megjelenését 2017. július 31-ére datálják. A vírust legelőször épp itt, Szatmár megyében mutatta ki az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság, megszabadulni pedig azóta sem sikerült teljes mértékben a fertőzéstől.

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság pénteki adatai szerint a betegség pillanatnyilag kilenc településen van jelen a megyében: Szaniszlón, Mezőpetriben, Gencsen, Halmiban, Kökényesden, Csedregen, Börvelyben, Újkálmándon és Pórtelken. A hatóság ismételten felhívja a figyelmet, hogy csak és kizárólag azok a sertések kerülnek leölésre, amelyeket a vírus által érintett gazdaságokban neveltek. Hangsúlyozzák továbbá, hogy a gazdáknak kötelező módon be kell jelenti az állatokat az országos adatbázisba, annál is inkább, mert a nem regisztrált állatok után kártalanítási összeget sem tudnak fizetni. Ami pedig az állatvásárokat illeti, azok a fertőzésre való tekintettel továbbra is zárva maradnak.


Az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság korábban arra figyelmeztette a gazdákat, hogy nem szabad őket ételmaradékkal (moslékkal) táplálni, de olyan szénával sem, melyet a fertőzésgócnak nyilvánított területek valamelyikén kaszáltak. Jobb a disznókat teljesen zárt térben tartani, ezzel is megakadályozva, hogy bármilyen kapcsolatba lépjenek más fertőzött állattal. Mi több, akár lábbelivel, ruházattal, használati eszközökkel (villa, lapát, vödör, takarmányos kocsi stb.) is továbbvihető a betegség kórokozója. Emellett fontos kiemelni azt is, hogy az állatorvosi engedéllyel nem rendelkező állatok megvásárlása által is bekerülhet egy gazdaságba a betegség, így jobb időben megbizonyosodni a "vásárfia" egészségügyi állapotáról.


Az ASP heveny (acut) kórformájának házisertéseken megfigyelhető tünetei: étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, bizonytalan mozgás, magas láz (40,5-42 °C), test szerte vérzések a bőrön (különösen a füleken, a has alján, és a combokon), a bőr vöröses-lilás elszíneződése, hányás, véres-habos orrfolyás, vércsíkos, vagy véres hasmenés.


Bár az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban jelentős károkat tud okozni a sertésállomány megtizedelése által. Épp ezért a Szatmár megyei DSVSA arra kéri a sertéstartókat, ha bármilyen tünetet vesznek észre az állaton, értesítsék az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keressék fel az illetékes állatorvost.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: