2020-03-18 11:51:53• hírek • Korona.rmdsz.ro

Mit csináljunk a lakásban? – túlélőkalauz kisgyermekes családoknak koronavírus-járvány idején

A koronavírus-járvány miatt Romániában 6 napja szünetel az iskolai, óvodai, bölcsődei tanítás, sok szülő pedig otthonra költöztette irodáját.  Mivel a szakemberek azt ajánlják, hogy a kicsikre ne a nagyszülők vigyázzanak, hiszen a vírus rájuk a legveszélyesebb, a szülőknek segítség hiányában és sétatilalom mellett a négy fal közé szorulva kell izgalmassá tenni a hosszúnak ígérkező kényszervakációt.  Kerülve az elektronikai kütyüket és a rajzfilmeket, összegyűjtöttünk néhány benti alternatív foglalkozást a legkisebbeknek.

 

  1. Vonjuk be a kicsiket a házimunkába. A tavaszi nagytakarításra végre van idő.  Nem volt még soha ennyire nagy öröm a pórszívózás, portörlés, mosógépbe be-és kipakolás, teregetés, ablakpucolás.
  2. Süssünk, főzzünk valamit! A palacsintasütést, muffin- készítést, tésztagyúrást, kavargatást nagyon élvezik a gyerekek, főleg, ha hagyjuk őket, hogy tetőtől-talpig lisztesek legyenek.
  3. Szortírozzuk ki a csontvázakat a szekrényünkből! Régi ruhák, cipők, táskák és elfeledett kincsek kerülhetnek elő, mind jó kellékek egy márciusi rögtönzött farsanghoz.
  4. Meséljen a nagyi! Hívjuk fel a nagyszülőket videóchaten, így a mesemondásnak új formát adhatunk. Közben ezalatt néhány apróbb házimunkát is meg tudunk csinálni.
  5. Mindennapra egy új szó! Tanítsuk őket más nyelvekre.Mindennap igyekezzünk egy-egy új szót memorizálni, ezt bővíteni, ismételni naponta.
  6. A gyurma, színes ceruza, vízfesték szentháromsága. Főleg akkor nagy buli, ha a földön ülve, óriáspapírra alkotunk, vagy üres nagyobb dobozok falára,és nehezebb napokon egymás arcára.
  7. A ruhacsipeszek katonák, a fazekak házak vagy dobok. Próbáljunk meg mindennel egy kicsit másképp játszani, másra használni. A liszt homokozáshoz kell, a díszpárnák építéshez. Csak így nem unalmas.
  8. Mozogni kell, hogy a Hisztimanót távoltartsuk! Gyerektorna, ének és tánc, mondókák, kiszámolósok és körtáncok. Ezeket variálhatjuk.
  9. A lakás egy akadálypálya. Amúgy is az a kisgyermekes szülőknek, de ebben az időben megengedett, hogy a kanapé csúszdává avanzsáljon, a szőnyeg szigetté, az asztal és székek pedig sátorrá.
  10. Piknik a nappaliban. Csak egy nagy takaró kell hozzá, némi elemózsia és napszemüveg. Ez mindenképp.
  11. Ha nincs kert, jó a terasz is. Szélforgót állítani, virágot ültetni, virágföldben vájkálni egyaránt alkalmas. Lehet fürkészni a madarakat, és azt, hogy mit csinál a szembeszomszéd.
  12. Az indokolatlanul hosszúra nyúló fürdőzések ideje eljött. Akár napközben is.Fel kell sorakoztatni a lehetséges összes fürdőjátékot, kiürült tejfölös vedret, és indulhat a medencézés. Ha van buborékfújó, az mégjobb.
  13. Kézimunka, hajtogatás, ragasztgatás. Csak ne éljük bele nagyon magunkat, nem biztos, hogy a mű elkészültéig egy helyben tud maradni egy örökmozgó kétéves.
  14. Termések, magvak, kavicsok. Minden háznál legalább 6 zsebnyi akad belőle. Ezeket kis dobozokba rendszerezni, formákat alkotni belőlük vagy csak csörögni velük – igen, ezt élvezik a legjobban.
  15. Csak a legbátrabbaknak ajánljuk: párna- és habcsata, vízbombázás. Rendmániás anyukák, ettől a ponttól el lehet tekinteni.
     

Szakemberek azt tanácsolják, tartsuk magunkat az időbeosztáshoz, a mindennapi rutinhoz, törekedjünk arra, hogy gyermekünk programjában rendszer, kiszámíthatóság legyen.
 

Embert próbáló idők ezek, de próbáljuk humorral, egy adag lazasággal és sok bögre kávéval túlélni.

Vigyázzunk gyermekeinkre, vigyázzunk egymásra!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: