2013-10-10 09:28:46• hírek • MTI

Egyre több nyugdíjas dolgozik Csehországban

Egyre több nyugdíjas dolgozik Csehországban, annak ellenére, hogy az utóbbi években kitolódott a nyugdíjkorhatár.

Míg 2010-ben 129 ezer 600 hetven évnél fiatalabb öregségi nyugdíjas járt munkába, addig az idei első félév közepén már 145 ezer 100 - közölte a cseh statisztikai hivatal szerdán.

"Folyamatosan emelkedik a dolgozó öregségi nyugdíjasok száma. Ők a hatályos szabályok szerint nyugdíjukat is rendszeresen megkapják" - mondta Daniel Chytil, a statisztikai hivatal szakértője.

Ondrej Nyvlt, a statisztikai hivatal egy másik szakértője úgy véli, hogy a rendszeresen dolgozó cseh öregségi nyugdíjasok aránya nem magas, bár emelkedik. "Jelenleg a nyugdíjasok 11,5 százaléka van alkalmazásban" - jelentette ki Nyvlt. Szerinte a nyugdíjasok még nagyobb arányú bekapcsolását a munkába a részmunkaidős állások alacsony száma korlátozza.

A statisztikai hivatal felmérése szerint a néhány éven belül nyugdíjba vonuló emberek körében jelenleg nagyon magas a továbbra is dolgozni akarók száma. "Az ötven évnél idősebbek 40 százaléka nyugdíjba vonulása után is dolgozni szeretne. Mintegy 460 ezer személyről van szó" - állítja a hivatal. Prágában ez az arány 80 százalék, tehát jóval magasabb az országos átlagnál.

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők 63, az alapműveltséggel rendelkezők 32 százaléka szeretne dolgozni.

A cseh lakosság fokozatosan öregszik. A 65 éven felüli állampolgárok jelenleg az összlakosság mintegy 17 százalékát teszik ki. 1990-ben ez az arány 12 százalék volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: