2013-08-27 17:12:24• hírek • MTI

Egyre több kínai függ okostelefonjától

Az okostelefont használók számának bővülésével és a technológia finomodásával egyre többen függnek készüléküktől Kínában. A trend negatív társadalmi hatásokkal is járhat.

Az egymás mellett álló, okostelefonjukban "elvesző" emberek látványa mára mindennapossá vált a kínai nagyvárosok tömegközlekedési eszközein, éttermeiben és báraiban. Nem utolsósorban a hazai, igen jó minőségű és a külföldi versenytársaknál jóval olcsóbb készülékek megjelenésének köszönhetően egyre többen használnak a kelet-ázsiai országban okostelefont, számuk 2012 végén a 380 millió főt is meghaladta. Csak az idei év második félévében 77 millió új, internetezésre alkalmas készüléket értékesítettek Kínában, ez a teljes mobileladás több mint 85 százalékát jelenti.

A GroupM médiavállalat nyári felmérése szerint a kínai okostelefon-tulajdonosok 90 százaléka minden nap internetezik telefonján, 80 százalékuk rendszeresen használja azt a tömegközlekedésben, több mint 90 százalékuk óra helyett, 50 százalékuk a televízió távirányítója helyett is telefonja után kutat, kétharmaduk pedig szakított már partnerével készülékén keresztül. A válaszadók 95 százaléka vallotta be: csaknem minden nap közel egy órán át nyomkodja telefonját lefekvés előtt.

Az okostelefonok használatát az azokra letölthető, mind praktikusabb alkalmazások is fellendítik. A kínai fiatalok körében például az SMS-küldést szinte teljes egészében felváltották már az ingyenes internetes üzenetküldő szolgáltatások, melyek szöveges információcsere mellett élő csetet, fotó- és videómegosztást is lehetővé tesznek, valamint "kis Facebook"-ként közösségi platformként szolgálnak. Az "igazi, nagy" közösségi platformokat, így a több mint 500 millió regisztrált felhasználót jegyző, valós idejű információközlő csatornaként működő Sina mikroblogot is már inkább telefonjukról, mint számítógépükről érik el a kínaiak. Egyre többen használják vásárlásra is okostelefonjukat: a 2012-es adat hatszoros növekedés 2011-hez képest.

Az okostelefonok használatának árnyoldalai is vannak, azok előtérbe kerülése negatív hatással is jár a valós emberi kapcsolatokra nézve - kongatták meg a vészharangot kínai lapok többször is az elmúlt hetekben. Az embereknek racionálisnak kellene maradniuk a valós és virtuális létüket illető egyensúly fenntartásában, és tudatosan korlátozniuk a telefonhasználat mértékét, több figyelmet fordítani körülöttük lévő embertársaikra - fogalmazott többek között a sina.com hírportál. A témáról cikkező lapok a túlzott használat egészségügyi hatásaira is emlékeztetnek, így a rövidlátók, az ízületi panaszokkal küszködők számának növekedésére. Ugyancsak újra és újra felemlegetik annak a kelet-kínai férfinak az esetét, aki felesége mobilfüggősége miatt nyújtott be válókeresetet, a nő ugyanis családját és pár éves gyerekét is elhanyagolva ébrenlétének csaknem egész idejét telefonját böngészve töltötte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: