2012-11-20 19:08:19• hírek • Kocsis Zoltán

Állítsunk szobrokat! A nyugdíjasoknak ez kell!

Nem kevesebb, mint négy műemléket állítanának a következő esztendőben a nyugdíjasok Szatmárnémetiben - többek között ez derült ki azon a megbeszélésen, amelyen a nyugdíjasok érdekvédelmi szervezeteinek képviselői a prefektúra és a megye vezetőivel találkoztak.

Az idősek és a veteránok érdek-képviseleti szervezeteinek a vezetői arra kérték a Szatmár megyei prefektúra és a megye vezetőit, nyújtsanak anyagi és lobbitámogatást, hogy Szatmárnémetiben jövőre több műemléket is felállítsanak. Elképzeléseik szerint III. István moldvai fejedelmet (Stefan cel Mare) ábrázoló mellszobrot kellene állítani a határrendőrség székhelye elé, II. Mihály havasalföldi fejedelem (Mihai Viteazul) mellszobrát pedig a róla elnevezett térre kellene kihelyezni.

Ennél is érdekesebb, hogy az ismeretlen hős (miután ismeretlen katona már van) szobra kerülhetne a Brateanu és a December 1 utcák találkozási pontjánál lévő parkba. Ha ez megvalósul, akkor a Székesegyház és a divatház közötti kis zöldövezet igazi szoborparkká válna: jelenleg néhány méterre egymástól áll ugyanis Avram Iancu és Iuliu Maniu emlékműve is.

A negyedik műemlék a román nyelvnek állítana emléket...

„Fogalmam sincs, ezt hová tervezik, erről most hallok először", jegyezte meg Ramona Antonescu, a prefektúra munkatársa. „Úgy látszik, arról is megfeledkeztek, hogy II. Mihály fejedelemnek emléket állító szobor már van a városban", tette hozzá nem titkolt iróniával.

A találkozón elhangzott továbbá, hogy jó ütemben halad a gigantikus zászlótartó oszlop ügye is: a rúd állítólag már a szállításra vár. Ezzel kapcsolatban Radu Roca alpolgármester megjegyezte, hogy az oszlop közelében gyalogosátjárót és közlekedési lámpát hoznak létre. Mármint a város egyik legforgalmasabb pontjánál, a Decebal híd és a Batizi út találkozásánál. Ezzel kapcsolatban ironizáljon, akinek még van ereje hozzá!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: