2020-02-05 11:38:12• hírek • hirado.hu

Egyre több gyalogos hal meg mobilozás közben

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Az üzenetek írása és a képernyő görgetése 800 százalékkal emeli a balesetek számát a gyalogosok körében, és a járókelők 45 százalékának vonja el a figyelmét, miközben átkelnek az úton – kanadai kutatók szerint.

A közösségi média, az applikációk és a videók folyamatos nézése olyannyira a mindennapi tevékenységek részévé vált, hogy még séta közben sem tudunk lemondani róla, ez pedig sok veszélyt tartogat – írta Sarah Simmons, a kanadai Calgary Egyetem kutatója. Az üzenetek írása és a képernyő görgetése 800 százalékkal emeli a balesetek számáta gyalogosok körében, és a járókelők 45 százalékának vonja el a figyelmét, miközben átkelnek az úton.
 

Csak az Egyesült Államokban a becslések szerint kétmillió baleset köthető a mobiltelefon használatához a gyalogosok körében. A 2004 óta végzett felmérések szerint a leggyakoribb esetek, hogy valaki nekimegy egy oszlopnak, vagy megbotlik és elesik. A legtöbb baleset a 30 év alatti férfiaknál következik be – olvasható a Daily Mail cikkében.
 

Simmons és munkatársai korábbi kutatások eredményeit is figyelembe véve 872 fő bevonásával végeztek kísérletet. Azt tanulmányozták, hogyan viselkednek a gyalogosok telefonhasználat közben, például mennyi idő alatt mennek át az úton, és mennyire alaposan néznek körbe előtte.
 

Azt találták, hogy a telefont böngészők kevésbé figyelnek az autókra és a többi gyalogosra, továbbá több időt vesz igénybe számukra az átkelés. Érdekes módon, akik telefonon beszélgetnek, kevésbé közlekednek figyelmetlenül, a zenehallgatásnak pedig nincs különösebb hatása a gyalogosközlekedésre a tanulmány szerint.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: