2009-07-07 15:03:14• hírek • Gozner Gertrud

Egyre több fiatal ad vért

Kedd délelőtt folyamán a Szatmár Megyei Adóhivatal alkalmazottai önkéntes véradási akcióban vettek részt a hivatal székházában. Gyors vérnyomásmérést követően a vérközpont munkatársai 28 alkalmazottól vettek le fejenként 400 milliliter vért. A kampány során összesen 7 liter vért sikerült gyűjteni.

Nemrég ért végett egy három hónapos országos véradási kampány, amely során Szatmár megyében 2700 önkéntestől vettek le vért. Dr. Doina Crisan, a szatmári Vérközpont vezetője szerint  az idei év első felében nőtt az önkéntes véradók száma a tavalyi év hasonló időszakához képest, még ha május folyamán némileg csökkent is, ezer személyről 700 főre.

2009 január elseje és június 30 között 5400 lakos adott vért, 700-al többen mint egy évvel korábban. A népszerűsítő kampányoknak köszönhetően egyre több tanuló és egyetemista keresi fel a központot - nyilatkozta Crisan doktornő.

Továbbra is hiány van a megyében a B III és AB IV vércsoportokból, a levett vérmennyiség nagyobb részét a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház használja fel. Bárki adhat vért, aki elmúlt 18 éves, és nem volt korábban hepatitisz, TBC, szifilisz fertőzése, nem diagnosztizáltak nála elmebetegséget, cukorbetegséget és nem inzulin-függő - magyarázta a vérközpont igazgatónője.

Emellett az önkénteseknek legalább 110/70 vérnyomással kell rendelkezniük, nőknél a minimális testsúly 55, férfiaknál 60 kell legyen. A véradás egyik legnagyobb előnye, hangsúlyozta az igazgatónő, hogy a véradók ezáltal egy sor ingyenes orvosi vizsgálatban részesülnek. Két véradás között törvényesen legalább hetven napnak kell eltelnie, cserébe hét ebédjegy jár 60 lej értékben és egy munkaszüneti nap.


Mircea Ardelean, az Adóhivatal igazgatója is részt vett az akcióban.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: