2008-11-13 15:52:23• hírek • PAN Europe, Levegő Munkacsoport

Egyre több élelmiszer szennyezett növényvédő szerekkel

Az Európai Bizottság által a közelmúltban nyilvánosságra hozott vizsgálati eredmények szerint, az elmúlt öt évben 7,6 százalékponttal emelkedett a növényvédő szerekkel szennyezett élelmiszerek aránya.

A vizsgált zöldségek, gyümölcsök és gabona alapú termékek alig több mint fele (51 százaléka) bizonyult permetszer-mentesnek. Aggasztó, hogy az élelmiszerekben a leggyakrabban kimutatott vegyszermaradékok között több rákkeltő, génkárosító vagy hormonális hatású anyag is volt.

Egyes árukban összesen 23 hatóanyagot találtak olyan magas koncentrációban, mely akut mérgezést válthat ki a fogyasztóknál. Szomorú, hogy a bizottság jelentése szerint a vizsgált termékek 4,7 százalékában a megengedettnél magasabb koncentrációban találtak növényvédő szert. A vizsgálati eredményből egyértelműen kiderült, hogy az unió országaiban tovább romlott a helyzet.

Aggodalomra ad okot, hogy egyre több olyan terméket találtak, melyből többféle hatóanyagot is ki lehetett mutatni. A minták több mint 10 százaléka 4 vagy több különféle hatóanyagot tartalmazott. Öt év alatt több mint másfélszeresére (27,7 százalékra) emelkedett a többféle szermaradványt tartalmazó termékek aránya. Olyan élelmiszert is találtak, amelyben összesen 29 különféle hatóanyag volt.

A leggyakrabban megtalált hatóanyagok közül ötöt rákkeltő, mutagén, termékenységcsökkentő (reprotoxikus) vagy hormonális hatásúnak tartanak. A vizsgálatok során összesen 354 különféle hatóanyagot találtak meg az Európában forgalmazott élelmiszerekben, ami az eddig mért legmagasabb érték.

Az Európai Unióban most zajlik a növényvédő szerek engedélyezésének felülvizsgálata. A Levegő Munkacsoport bízik abban, hogy az új jogszabályok hatására az élelmiszereinkben nem maradnak egészségünkre fokozottan veszélyes hatóanyagok. A növényvédő szerek jelentette kockázatok csökkentése miatt a brüsszeli döntéshozóknak támogatniuk kell a legveszélyesebb vegyi anyagok betiltását, és elő kell segíteniük a többi veszélyes hatóanyag biztonságosabb megoldásokkal való kiváltását.
Zoldségek, élelmiszerek: valóban egészségesek?

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: