2018-09-26 12:38:10• hírek • Bede Emőke

Egyre több csecsemőt hagynak a kórházban

Míg néhány házaspár éveken át próbálkozik sikertelenül a gyereknemzéssel, mások még haza sem viszik az újszülöttet, ehelyett a kórház gondjaira bízzák őket.

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház neonatológiai osztályának vezető orvosa, dr. Luczki Zita szerdán osztotta meg a sajtóval, hogy évente kb. 1800 gyerek születik az intézmény falai között, ennek 10 százaléka sajnos idő előtt. Mint dr. Luczki magyarázta, a koraszüléses esetek száma hullámszerűen nő és csökken. Vannak hónapok, amikor egymást érik az ilyen esetek, máskor pedig hetekig nem fordul elő idő előtti születés. Az egyre modernebb felszerelésnek köszönhetően a legtöbb koraszülött babának tudják biztosítani a megfelelő ellátást; a Nagyváradon található, magasabb besorolásnak örvendő neonatológiai osztályra csak azok az újszülöttek kerülnek át, akik 1500 grammnál kisebb súllyal jönnek a világra.
 

A doktornő ugyanakkor arról is beszámolt, ebben az évben megugrott az elhagyásos esetek száma. Míg a teljes 2017-es év során csak húsz újszülöttet hagyott a kórházban édesanyja, addig 2018 szeptemberében ez a szám már 22-nél jár. Dr. Luczki szerint leginkább a mélyszegénységben élő nők döntenek úgy, nem viszik haza a picurt, hiszen otthon amúgy is várja már őket 4-5 éhes száj. Amennyiben az édesanya később sem szeretné visszakapni csemetéjét, a gyerek intézetbe kerül, ahonnan csak keveseket fogadnak örökbe.
 

Ami a kiskorú édesanyákat illeti, rájuk nem jellemző a gyermekelhagyás. A doktornő szerint a fiatal generáció körében a legnagyobb problémát a szexuális és egészségügyi felvilágosítás hiánya okozza, holott ezáltal nem csak a nem kívánt terhességeket, hanem a szexuális úton terjedő betegségeket is meg lehetne előzni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: