2009-07-15 16:17:48• hírek • Gozner Gertrud

Egyre több az illegális határátlépés

2009-ben csökkent a megyei határátkelőknél a forgalom - derült a Szatmár Megyei Határrendészet által kibocsátott, az idei év első félévét kiértékelő közleményből.

Az év első hat hónapjában összesen 1 millió 300 ezer személy lépte át a határt a Szatmár megyei átkelőnél, ez 13,45 százalékkal kevesebb személyt jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. Ugyancsak az év eleje óta körülbelül 600 ezer jármű hajtott át a megyei határátkelőkön, ezek száma 10,84 százalékos csökkenést mutat a tavalyi évhez képest.

A megye mindhárom átkelőjénél érezhető volt a forgalom csökkenése, mind a személy, mind a járművek esetében. Azonban látványosan növekedett ebbe a periódusban az illegális határátlépések és embercsempészeti esetek száma, míg tavaly 42-en lépték át illegálisan a határt, ez a szám idén a kísérletekkel együtt 97-re emelkedett.

Annak ellenére, hogy az uniós tagsággal leegyszerűsödtek a vámellenőrzések, 2009 első félévében húsz külföldi lopott autót sikerült a határrendőrség munkatársainak felfedezniük, szemben a tavalyi hét darabbal. Május 11.-én éjjel egy férfi egyenesen két, Portugáliából és Olaszországból lopott traktort szeretet volna behozni az országba. Ami a cigarettacsempészetet illeti, ebben az évben összesen 49 270 csomag cigarettáét foglaltak le, 206 ezer lej értékben.

A Szatmár Megyei Határrendészet egyik legfontosabb célkitűzése az alkalmazottak soraiban felbukkanó korrupció megfékezése. Ezúton felhívták a figyelmet, komolyan veszik a lakossági bejelentéseket és szigorúan eljárnak a törvénytelenségek esetében. Összesen 249 belső vizsgálat folytattak le az első félévben, ebből a Halmi határátkelőnél 49 alkalommal szálltak ki, lévén, hogy a ukrán cigarettacsempészet miatt ez az egység egyik legkényesebb része.

Egy ilyen ellenőrzés során március 23-án lelepleztek egy román állampolgárokból álló csempészbandát, amelynek két vámtiszt is a tagja volt. Összesen 13 személyt vettek őrizetbe az akció során, a bűnbanda által okozott kár mértéke 1,5 millió eurót tett ki. Ugyancsak az idén már két határőr is jelezte feletteseinek, hogy bizonyos személyek pénzt ajánlottak nekik megvesztegetés céljából.


2009-ben csökkent a Szatmár megyei határforgalom.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: