2010-11-23 16:00:25• hírek • Tóth Klarissz

Egyre több az érzelmi analfabéta

Karácsony közeledtével, még a nagy bevásárlási láz előtt sokakban intenzívebben mocorogni kezdenek az érzelmek, előbújnak az év közben elrejtett érzelmi töltetek, miközben sorban álláskor egyesek türelmetlenkednek, beszólnak vagy ordítoznak egymással. A mindennapok során óhatatlanul az érzések és az érzelmek intenzív hálójában találjuk magunkat.

Az emberi kapcsolatokban számos esetben zavar támad. A félelem és a bizonytalanság miatt pedig egyre kevesebben képesek mély érzelmi kötődés kialakítására. Az analfabétizmusról többnyire mindenki tud valamilyen részinformációt. Arról, hogy érzelmi analfabéták is léteznek, már jóval kevesebben értesültek, pedig szűkebb-tágabb környezetünkben is szép számmal akadnak olyanok, akik képtelenek érzelmeik kifejezésére. Sokan tartózkodnak a kifejezés használatától, elsősorban azért, mert egyfajta pejoratív értelmezést kapott. Szakkifejezéssel élve az „alexitímia" vagyis az érzelmi analfabétizmus az érzelmek felismerésének, kifejezésének, szabályozásának és feldolgozásának képtelenségét jelenti. Az „alexitímiát" nem tekintik betegségnek, annak ellenére, hogy szinte lehetetlenné teszi a harmonikus emberi kapcsolatok kialakítását. Érzelmek kimutatása nélkül nem lehet barátságot és szerelmet életben tartani.

Mindennapjaink során természetesnek tekintjük, hogy családtagjaink között, munkahelyen, baráti társaságban érzelmeinket (örömöt, bánatot, dühöt stb.) szabadon tudjuk kinyilvánítani. Az érzelmi analfabéták számára azonban az érzelmek felismerése és átélése komoly problémát jelent. Az ebből adódó lelki elszigetelődés és a felszínes kapcsolatok sivárrá teszik az érintettek életét. Szakértők szerint az alexitímia kialakulásának oka a kora gyermekkori gyermek-anya kapcsolatra vezethető vissza. Az anyai érzelmek kifejezésének képtelensége, az intimitás hiánya, az érzelemszegény családi légkör negatív befolyást gyakorolnak a gyermek érzelmi fejlődésére, aminek következtében egyfajta érzelmi stagnálás állapotába kerül, ebből adódóan felnőttként alexitímiás viselkedés fog kialakulni.

Napjainkban az alexitímia, mint személyiségvonás került előtérbe, hiszen gyakran bélyegzünk meg másokat azzal, hogy „érzelmileg nullák" vagyis az érzelmi intelligenciájuk meglehetősen szegényes. A boldog párkapcsolat, a siker nemcsak IQ, hanem ÉQ, vagyis érzelmi intelligencia függvénye is. Az alexitímia az érzelmi intelligencia teljes hiányát jelenti.


Napjainkban egyre kevesebben képesek mély érzelmi kötődés kialakítására

Napjainkban egyre kevesebben képesek mély érzelmi kötődés kialakítására


Hogyan legyen valaki tisztában párja érzéseivel, ha a sajátjait sem képes felismerni?

Párkapcsolati foglalkozásokon gyakran fény derül arra, hogy (elsősorban) a nők azért hibáztatják párjuk, amiért az érzelemmentes vagyis képtelen érzelmei kinyilvánítására: „Nem tudja kimondani, hogy szeret". Az érintettek képtelenek lelki életük tartalmát kifejezni, senkit sem tudnak igazán közel engedni magukhoz, társalgások alkalmával kizárólag semleges, érzelmektől mentes témákról tudnak beszélgetni. A probléma másik komoly vetülete, hogy ezáltal konfliktusaikat sem tudják kezelni, mivel empatikus képességük fejletlen. Egyfajta érzelmi tehetetlenséget jelent, hiányzik belőlük az érzelmek megkülönböztetésének képessége, ami rendkívüli frusztrációt okoz. Nem csoda tehát, hogy (érzelmi átélés nélkül) menekülni próbálnak az adott helyzetből.

Annak ellenére, hogy a fiziológiai érzelmi állapot jeleit érzik, de érzéseiket képtelenek szavakban kifejezni. A társas, intim helyzeteket veszélyforrásként élik meg, pszichés feszültség keletkezik bennük, amit képtelenek feldolgozni, ennek következménye pedig a lelki és testi (pszichoszomatikus) megbetegedés. Szakértők szerint az alexitímia a felnőtt lakosság körében való előfordulási gyakorisága 40 - 60 százalékra tehető, ami meglehetősen magas arány. Egyre kevesebben képesek saját érzelmeiket kezelni, párjuk, családtagjaik, barátaik érzelmeinek beazonosításáról és megfelelő lereagálásáról már nem is beszélve. Annak ellenére, hogy a legtöbben nincsenek tisztában vele, sokan alexitímiás társsal/családtaggal vagyis érzelmi analfabétával élnek együtt. Az alexitímiások kezelése során speciális pszichoterápiát illetve pszichoanalízist, sok türelmet és kitartást igényelnek.

Tipp: a témával kapcsolatban átfogóbb tanulmány, Peter Sifneos amerikai pszichiátertől olvasható.


Az érintettek képtelenek lelki életük tartalmát kifejezni, senkit sem tudnak igazán közel engedni magukhoz

Az érintettek képtelenek lelki életük tartalmát kifejezni, senkit sem tudnak igazán közel engedni magukhoz


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: