2009-03-09 15:40:04• hírek • MTI

Egyre több amerikai állítja: nem vallásos

Csökken a keresztények száma és egyre több amerikai állítja, hogy nem vallásos - derült ki az Egyesült Államokban végzett, hétfőn nyilvánosságra hozott széleskörű kutatásból.

Az amerikaiak vallási hovatartozását vizsgáló felmérés  válaszadóinak 15 százaléka mondta, hogy nem vallásos. 2001-ben ez az arány még 14,2 százalékos volt, 1990-ben pedig 8,2 százalékos.

Az angol, illetve spanyol nyelven folytatott felmérésben 54461 felnőtt állampolgár vett részt. A kutatás tavaly februártól novemberig zajlott a hartfordi Szentháromság Főiskolán futó "Közösségi értékek program" keretében.

A tanulmány kimutatta, hogy a magukat nem vallásosnak valló amerikaiak száma minden államban emelkedett.
Országosan a katolikusok maradtak a legnagyobb vallási csoport: 57 millióan vallják magukat az egyházhoz tartozónak. 1990 óta 11 millióval nőtt a lélekszámuk, ám a teljes lakossághoz mérten egy százalékkal esett az arányuk, s jelenleg 25 százalékos.
A nem katolikus keresztények száma szintén hanyatlóban van az országban.

Tavaly már csak az amerikai felnőtt lakosság 76 százalékát tették ki a keresztények, míg 2001-ben még 77 százalékát, 1990-ben pedig 86 százalékát.

A kutatók szerint ez a zuhanás elsősorban a protestáns egyházakhoz (episzkopális, lutheránus, methodista) tartozók számának csökkenésére vezethető vissza. Az utóbbi hét év alatt a protestánsok száma az összlakosság 17 százalékáról 12,9 százalékára esett.
A tanulmány arra is rámutatott, hogy a hagyományosan szervezett vallás sokak életében már kisebb szerepet játszik. A házaspárok 30 százalékának nem volt egyházi esküvője, és a válaszadók 27 százaléka jelentette ki, hogy nem akar egyházi temetést.

Az amerikaiak 12 százaléka hisz valamiféle felsőbb hatalomban, de az nem monoteista hit szerinti isten.
Gyarapodnak azok is, akik magukat "nem megnevezett kereszténynek" vallják. Az 1990-es 0,1 százalékról 2008-ra 3,5 százalékot ért el a számuk. Ők olyan gyülekezetek tagjai, amelyben jellemzően rock-stílusú zenét játszanak és kevesebb a meghatározott ima. Ez főleg a ritkán templomba járókat vonzza.

Az utóbbi 18 évben 1,8 százalékról 1,2 százalékra (2,7 millió lélekre) csökkent a magukat gyakorló zsidónak valló amerikaiak száma. A kutatók később azt is szeretnék felmérni, hogy a vallásukat nem gyakorlók közül mennyien tartják magukat kulturálisan zsidónak.

A muzulmán vallású népesség aránya tavalyra elérte a 0,6 százalékot, ám az olyan keleti vallások, mint a buddhizmus követőinek száma az utóbbi időben már lassabb ütemben nő - állapította meg a tanulmány.

Szobrok és papi ruha egy raktárban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: