2009-03-24 20:01:46• hírek • MTI

Egyre több ál-vírusvédő fenyegeti gépünket

Egyre gyakoribb és elterjedtebb az internetes bűnözők egyik legtrükkösebb módszere, az ál-vírusvédők használata, amelyek abba a hitbe ringatják a gyanútlan felhasználót, hogy a gépét megvédik, közben vagy semmit sem tesznek, vagy újabb kártevőt csempésznek a gépére.

Ráadásul gyakran ezt olyan keresőkben elhelyezetett "csapdákkal" is teszik, mint amelyek a múlt héten elhunyt Natasha Richardson színésznő tragikus halála után kutató olvasókra várnak.

Hogy mi köze a március 18-án elhunyt neves angol színésznő síbalesetben bekövetkezett halálához az ál-vírusvédőknek? Nos, a BBC hírszolgálata szerint jelenleg ez az a téma, amelyet a gátlástalan cyber-bűnözők a leginkább kihasználnak.

A jelenleg is legelterjedtebb módszer, hogy hamis linkeket helyeznek el Richardson halálával kapcsolatban, amelyek elterjednek a keresőkben, majd amikor a felhasználó ezekre klikkel, akkor ugornak elő a szóban forgó kis internetes ablakok, és vörös betűkkel figyelmeztetik a felhasználót arra, hogy a gépe súlyosan fertőzött. A bűnözők a legnépszerűbb, legkeresettebb témákat próbálják megtalálni, és Liam Neeson feleségének halála jelenleg éppen ilyen.

Az ál-vírusvédőket többféle céllal terjesztik. Az egyik az, hogy a felhasználót hamis biztonságba ringassák: minden rendben van, többet már nem kell figyelnie gépére, biztonságban van. A másik módszer, hogy épp ezzel csempésznek trójai típusú vírust a gépére. Az sem ritka, hogy pénzt próbálnak kicsalni a felhasználótól a "teljes verzió" megvásárlására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: