2010-05-29 13:28:24• hírek • MTI/AFP

Egyre több áldozatot találnak meg

Kilencvenre nőtt a halálos áldozatok száma abban az indiai vasúti szerencsétlenségben, amely még péntekre virradó éjjel következett be, feltehetően terrortámadás következtében - közölték a mentőalakulatok szombaton.

Az egymásba rohant vonatok roncsainak szétvágása és átvizsgálása még szombaton is tartott, több mint 30 órával a szerencsétlenség után. Hivatalos közlés szerint eddig összesen 149 sérültet szállítottak kórházba. Az indiai sajtó ugyanakkor kétszáznál is több súlyos sérültről tud.

"Mostanáig 90 holttestet emeltek ki" - erősítette meg Szuradzsit Kar Purakajasztha, az érintett Nyugat-Bengál szövetségi állam rendőrségének vezető nyomozója. "Ez a szám azonban még emelkedni fog, mivel két összeroncsolódott vasúti kocsit csak ezután vizsgálnak át" - tette hozzá.

A szerencsétlenségben egy Kolkatából (Kalkutta) Mumbaiba (Bombay) tartó, utasokkal zsúfolt expresszvonat siklott ki. A szerelvény 13 kocsija a másik sínpárra zuhant, ahol egy szemből érkező tehervonat beléjük rohant.
A kormány szerint a tragédiát terrorcselekmény okozta, amelyet szélsőbaloldali maoista lázadók követtek el. Az indiai vasúttársaság vezérigazgatója pénteken azt mondta, hogy a gyorsvonaton pokolgép robbant. Mások viszont azt állították, hogy a lázadók feltehetően a síneket rongálták meg.

Egy maoista lázadók által támogatott csoport, a Népi Bizottság a Rendőrségi Attrocitások ellen (PCPA) szóvivője a PTI indiai hírügynökségnek nyilatkozva cáfolta, hogy bármi közük lenne a történtekhez. A PTI korábban azt írta, hogy a csoport magára vállalta a vasúti szabotázscselekmény elkövetését.

Nyugat-Bengál köztudottan egyik fellegvára a maoista lázadóknak, akik több mint harminc éve küzdenek India számos térségében földért, munkáért, a földművesek és általában a szegények jogaiért. Az újdelhi belügyminisztérium adatai szerint a 28 indiai szövetségi államból 20-ban vannak jelen, és mintegy 10-20 ezerre tehető harcosaik száma. Több ezer ember halálát okozták az utóbbi néhány évben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: