2016-01-25 10:31:55• hírek • Kocsis Zoltán

Egyre több a szénmonoxid-mérgezés

Az idei télen tapasztalt szokatlan hideg fokozattabb fűtésre késztette a szatmáriakat, ezzel együtt pedig megnőtt a szénmonoxid-mérgezések száma is. Szerencsére egyelőre csak kevésbé súlyos esetek merültek fel, derült ki a mentőszolgálat tájékoztatásából.

Legutóbb vasárnap délelőtt Szatmárnémetiben, a Hegyi (Lucian Blaga) úton szorult ellátásra két személy szénmonoxid-mérgezés miatt. A 46 és 29 éves páciensek azonban szerencsére csak alacsony fokú mérgezést szenvedtek: eszméletüknél voltak, amikor a mentősök a helyszínre értek. A biztonság kedvéért azért a sürgősségire szállították őket.

Náluk is stabilabb volt az állapota annak a három személynek, akiket még csütörtökön láttak el a Károlyi úton. Olyannyira jól voltak, hogy a 65, 46 és 20 éves páciens a konzultáció után elutasította a kórházi beutalás lehetőségét.

A szénmonoxid-mérgezés jelei annak súlyosságától függenek, éppen ezért nagyon fontos a korai felismerés, mert az tragédiákat előzhet meg - hívják fel a figyelmet a szakértők. Fejfájás, szédülés, heves szívdobogás, hányinger, hányás - ezek egyértelműen a füstmérgezés jelei. Súlyosabb esetekben aluszékonyság, kábulat, görcsök jelentkeznek, de a mérgezett akár kómába is eshet vagy életét veszítheti.

A szakemberek folyamatosan igyekeznek felhívni a figyelmet a fűtésre használt berendezések szakszerű beszerelésének, karbantartásának, tisztításának a fontosságára. Ugyanilyen fontos a kémények rendszeres tisztítása, a szellőzés biztosítása és ajánlatos füstérzékelőt is beszerelni.

Ne használjunk fűstésre nyílt lángot (pl. gáztűzhely rózsáit ne égessük) és főleg nem alvás közben! Zárt helyiségben (garázsban) ne járassuk a gépkocsik motorját, mert az is szénmonoxid-mérgezést okozhat, figyelmeztetnek a szakértők.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: