2009-06-30 13:44:42• hírek • Gozner Gertrud

Egyre több a gombamérgezés a megyében

Alig egy hét alatt tizenegy személy került gombamérgezéssel a Szatmár Megyei Kórház Sürgősségi Osztályára. Kiss Ferenc gombaszakértőt arról kérdeztük, hogyan lehet elkerülni ezeket a baleseteket. A szakember fokozott figyelemre int szedéskor.

A hozzá nem értés és a felelőtlenség okozza a mérgezéses eseteket, hiszen alaptörvény, hogy azt a gombát amit nem ismerek mérgezőnek tekintem, legalább addig amíg be nem azonosítom - tudtuk meg a szakembertől. Például legelőkön most terem a mezei szegfűgomba, amely könnyen összetéveszthető a parlagi tölcsérgombával.

Ennek a méreganyaga azonos a gyilkos galócáéval, viszont szerencsénkre csak ősszel terem - magyarázta Kiss. A legelőkön most nincs veszély, nyugodtan szedhetők a gombák. Az erdőben ebben az időszakban megtalálható a galambgomba, rókagomba és a tinóru, itt sincs nagy veszély, mert a galócák családja még nem bújt elő.

Bárki aki elindul gombászni, ha nincs kellő elméleti és tapasztalati ismerete a különféle gombacsaládokról forduljon szakemberhez - int a szakértő. A gombát kár veszni hagyni, helyette megfelelő társsal kell elindulni, aki megmutatja az értékes fajokat.


Finom, fűszeres ízű étel készíthető a mezei szegfűgombából.


Kiss szerint piaci árusok többnyire értenek hozzá, és ehető fajokat kínálnak eladásra. Egyetlen esetről tud, amikor egy részeg összekevert egy ehető galócát a gyilkos változatával. A gombákhoz nem értők nem árulnak piacon, mert ők ezzel alkalmi keresethez jutnak. A mérgezések nagy része azonban nem a piacokon vásárolt gombáknál következik be.

Viszont nem szabad a másik végletbe sem esni, hogy csak konzerv gombát fogyasztunk, mert azt  úgymond steril földben termesztették - fejtette ki a gombaszakértő. A gombák elszíneződésére sem hagyatkozhatunk, mert ha az egyik családnál elszíneződést tapasztalunk, az nem jelent jót, más család ettől még fogyasztásra alkalmas.

A mérgezés tüneteiről kérdezve a szakember kifejtette, hogy egyrészt vannak az emberbarát mérgező gombák, amelyek hányingert okoznak, és már a fogyasztásuk után fél órával, vagyis még a felszívódás előtt kidobja a szervezet. És vannak az alattomos galócák, amelyek 8-10 óra hosszat semmilyen tünetet nem okoznak, utána hányinger jelentkezik, és ahogy szívódik fel a méreg sorra teszi tönkre a fontosabb szerveket, mint a májat és a vesét. A gyilkos galóca egyértelműen halált okoz, a párducgalóca és légyölő galóca pedig hallucinációt okoz a benne levő kémiai anyagok által. Ekkor mondják valakire, hogy bolondgombát evett - tette hozzá Kiss.

Szakértőnk egyúttal megcáfolta azt a tévhitet miszerint a spórák átkerülnek az egyik gombáról a másikra, és génmutációkat okozva az ehetőt is veszélyessé teszik. A gyilkos galóca mellett található ártalmatlan piruló galócát nyugodtan le lehet szedni, mert a spórák nem vándorolnak át a mérgezőről az ehetőre, és még egy családon belül sem fordul elő génmutáció. Aki erre adja a fejét, legyen biztos benne, hogy a galócák családját ismeri, azt a gombát amit nem ismerünk nem szabad leszedni - hangsúlyozta ki a szakember.


A mérgező parlagi tölcsérgomba hasonlít a szegfűgombára.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: