2016-09-28 08:24:36• hírek • APA/Reuters

Amerikai elnökválasztás - Három tényező dönthet

Az amerikai elnökválasztási kampány első tv-vitája után a két fő jelöltnek, Hillary Clintonnak és Donald Trumpnak hat hete maradt, hogy a választókat a maga oldalára állítsa és támogatóikat mozgósítsa. Három tényező lehet döntő a november 8-ig, a választás napjáig hátralévő időszakban - írta a Reuters.

A BIZONYTALANOK - a Reuters/Ipsos által végzett közvélemény-kutatások szerint körülbelül 27 millió amerikai polgár - a választók durván egyötöde - bizonytalan. Ez lényegesen több annál a 12 százaléknál, amennyit a 2012-es választásokon ugyanebben az időpontban mértek. Ennek fő oka: mindkét jelölt fölöttébb népszerűtlen.
Első pillantásra úgy tűnik, hogy a bizonytalanok Trump számos támogatójára  jellemző, illetve azokhoz hasonló jegyekkel rendelkeznek. Túlnyomórészt fehérek, képzetlenek, az idősebb korosztály tagjai, frusztrálja őket az ország helyzete. Mindenesetre 60 százalékuk nő, a szám inkább a Hillary Clintont támogató tábor összetételének felel meg. "Ezek ugyanazok a nők, aki nem bíznak meg Hillaryben és hamis jelöltnek tartják" - közölte Katie Packer republikánius párti stratéga.

A TÖBBI JELÖLT - A bizonytalanok egy "harmadik párti" jelölthöz is fordulhatnak, olyan jelöltekhez, akik alig vannak jelen a médiában. Ilyen a libertárius Gary Johnson és a Zöldek elnökjelöltje, Jill Stein. A közvélemény-kutatási kimutatásokban 15 százalék alatt helyezkednek el, ezért nem hívták meg őket a televíziós vitára. Különös tekintettel arra, hogy sem Clinton, sem Trump nem kedvelt, a szokottnál nagyobb vonzerőt gyakorolhatnak.

Ennek ellentmond az amerikai választónak az az aggodalma, hogy ha egy "harmadikra" adja le szavazatát, az ő szemszögéből nézve "egészen hamis" jelöltet segít hozzá a győzelemhez. Így például egy Jill Steinre szavazónak szoros verseny esetén attól kell tartania, hogy a végén szavazata Clintonnak hiányzik majd, Trumpnek pedig a győzelmet hozza el.

AZ "OKTÓBERI MEGLEPETÉS" - Az amerikai tömegtájékoztatási eszközökben hetek óta diskurálnak arról, hogy a választási harc utolsó szakaszában váratlan leleplezésre kerülhet sor, ami súlyos károkat okozhat Clintonnak. Mivel az Egyesült Államokban mindig november elején választanak, az amerikai politikában az ilyen esetet "októberi meglepetésnek" (October surprise) nevezik.

Egy "októberi meglepetésnek" a valószínűsége az idei évben nagynak számít. Augusztus végén Julian Assange, a WikiLeaks alapítója bejelentette, hogy még a választás előtt jelentős dokumentumokat hoznak nyilvánosságra. Orosz hekkereket gyanúsítanak azzal, hogy dokumentumokat loptak a demokraták számítógépeiből. "Oroszország és Assange valószínűleg már tervezik az októberi meglepetést, hogy befolyásolják a választást" - mondta nemrég a CNN-nek Craig Varoga demokrata párti stratéga. A moszkvai kormány visszautasította a vádaskodásokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: