2013-11-06 17:11:45• hírek • Szatmár.ro

Egyre nő a napelemparkok száma Szatmár megyében

Sárközújlak közelében már tesztüzemben működik Románia legnagyobb napelemparkja.

Romániában egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a megújuló energia előállítására, ugyanis az ország vállalta, hogy 2020-ig a szükséges áram-mennyiség 24 százalékát megújuló energiaforrásokból nyeri. Szatmár megye ezen energiaforrások kiaknázásában pedig jó helyen szerepel, ugyanis számos napelempark működik már és több az engedélyztetési folyamatban van.

Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője sajtótájékoztatón számolt be a szatmári napelemparkok helyzetéről, a találkozón pedig jelen voltak Románia legnagyobb napelemparkjának, a Sárközújlak határában épülő parknak a képviselői is.

Szatmár megyében a Környezetvédelmi ügynökségnél eddig 40 napelempark megépítését jelezték eddig - ebből 36 már meg is kapta az Ügynökség jóváhagyását - a fennmaradó négy esetben pedig a dokumentációt még ki kell egészíteni.

A jóváhagyottakból 9 már rendelkezik környezetvédelmi engedéllyel, tehát legálisan müködik és további 11 napelempark  a napokban kapja meg az engedélyt. A többi 16 park építési fázisban van, amint befejezték ezeket és megkapták a környezetvédelmi engedélyt is, már meg is kezdhetik az energia termelését illetve továbbadását az országos áramhálózatba.

A már engedéllyel rendelkező, illetve hamarosan környezetvédelmi engedélyt kapó napelemparkok a követező településeken találhatóak: négy darab Nagykárolyban illetve a város közelében, amelyek közül egy esetben lakóépületek tetején lesznek elhelyezve a napelemek, egy Sárközújlak közelében, kettő Mezőterem községben, kettő Kakszentmártonban, egy-egy Szatmárudvariban, Piskolton, Szamosdobon, Sándormajoron, Ákoson, Tasnádcsányon, Oroszfaluban, Kaplonyban, Avasújfaluban, Petén és Mogyoróson.

A Sárközújlak közelében található napelempark - amelyről elsőként a Szatmár.ro hírportál számolt be - egy 135 hektáros területen fekszik, méreteit tekintve pedig Romániában ez a legnagyobb, Európában a második helyen áll, világviszonylatban pedig a hetedik legnagyobb ilyen létesítmény.

Hatalmas napelempark van Sárközújlak határában

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: