2013-02-19 17:25:41• hírek • Póti Orsolya

Egyre nagyobb probléma a gyermekbántalmazás

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott február 19-én a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ vezetősége, melynek keretében a gyermekbántalmazással és elhanyagolással kapcsolatos elmúlt évi felmérés is bemutatásra került.

A Szatmár Megyei Tanács alá rendelt Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ 1997 novemberében kezdte el működését és azóta szolgáltatásainak széles kínálatával várja a rászorulókat. 2006 márciusától a gyermekbántalmazással szembeni alapvető jog és az ezzel kapcsolatos megelőző tevékenység a szatmári gyermekvédelmi rendszer szerves része így a központ munkatársai nagy figyelmet fordítanak a gyermekbántalmazás különféle formáira, a családon belüli erőszakra, az emberkereskedelemre és az elhanyagolt gyermekekre.

Ennek érdekében a gyermekvédelmi központ „A gyermek telefonja" név alatt egy információs telefonszolgáltatást hozott létre, melynek segélyvonalát bárki hívhatja. A telefonszolgálat a nap 24 órájában ingyenesen elérhető a következő telefonszámon: 0261-983.

A gyermeknek joga van a bántalmazással - fizikai, szexuális vagy lelki erőszakkal -, az elhanyagolással és a családon belüli erőszakkal szembeni védelemhez, ezért a központ munkatársai igyekeznek mindent megtenni ezek megelőzése érdekében.

2012-ben összesen 358 gyermekbántalmazással, elhanyagolással és egyéb bűncselekménnyel kapcsolatos jelentés érkezett a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központhoz, melyek közül 31 fizikai, 113 érzelmi és 19 szexuális visszaélést regisztráltak.

Továbbá 157 esetben az elhanyagolás gyanúja állt fent, két prostitúcióra és 12 koldulásra való kényszerítést jelentettek, valamint két családon belüli erőszak is történt. Mindemellett a központ 13 kiskorú anyát és hét kiskorú állapotos lányt vett nyilvántartásba az elmúlt évben.

A gyermekbántalmazás visszaszorítása érdekében a központ különféle figyelemfelkeltő kampányokat és rendezvényeket szervez, valamint továbbra is működteti az „Andrei" Központot, illetve a „Loredana" Mamák és Babák Otthonát, ahol jelenleg kilenc anya-gyerek páros tartózkodik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: