2009-07-22 11:58:32• hírek • Szatmar.ro

Egyre magasabbak a sportolók

Egy tanulmány szerint az átlagosnál gyorsabb tempóban nő a sportolók magassága.

Az amerikai Duke Egyetem egyik végzős hallgatója arra a következtetésre jutott, hogy több olyan sportágban is be kellene vezetni a súlycsoportokat, melyekben erre még nem volt precedens, mivel az élsportolók súlya és magassága folyamatos növekedést mutat.

Jordan Charles tanulmányában, amely a Journal of Experimental Biology nevű szaklapban jelent meg, összehasonlította az 1900 óta a 100 méteres távon úszásban vagy futásban elért rekorderek méreteit.

Ebből kiderült, hogy míg az átlagemberek magassága 4,8 centiméterrel emelkedett az elmúlt száz-egynéhány évben, addig ez a szám az úszóknál 11,4, a futóknál pedig 16 centiméter.

"A trend azt mutatja, hogy a sebességrekordokat a legnagyobb súlyú és a legmagasabb sportolók tartják", vonja le a következtetést Charles, aki a súlycsoportok bevezetését ajánlja több sportágban is.

(Némileg más következtetésre jutott azonban a Republic együttes egy 1992-ben írt dalban, mely konklúziója szintén figyelemre méltó: „Egyre gyorsabban futnak az atléták/../ A tudomány határtalan/ Lehet, hogy ebből egyszer nagy baj lesz").



A többszörös világcsúcstartó Michael Phepls sem egy Zabszem Jankó


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: