2010-10-26 15:53:33• hírek • Szatmar.ro

Támogatják a cigányságot

A franciaországi incidensek után úgy tűnik, az Európai Unió igyekszik egyre nagyobb hangsúlyt fektetni a romakérdés megoldására.

Az utóbbi időszakban az unió berkeiben az egyik legfőbb téma a Franciaországban élő, főleg romániai romák kitoloncolása volt. Bár több éve, évtizede folynak törekvések a cigányság szocializálására, ezidáig ez nem járt sikerrel.
Két évvel ezelőtt az unió egy olyan projektet írt ki, amelynek révén a veszélyeztetett csoportok - így a romák - munkapiaci helyzetét kívánják javítani. Nagyon gyakori ugyan is az etnikai diszkrimináció ezen a téren, ugyanakkor az alacsony iskolázottsági szint is hozzájárul ahhoz, hogy ez a csoport nem jut munkahelyhez. Számos gazdasági szereplő kerüli az olyan állásbörzéket, amelyeken a cigányság is képviselteti magát.

Az Európai Unió felmérései alapján csak Romániában 1 850 000 roma él, így a probléma igen nagy, ezért döntés született arról, hogy 2011 tavaszáig olyan stratégiát alakítanak ki, amelyet az összes tagállamnak be kell tartania annak érdekében, hogy ez a kisebbség is felzárkózhasson. Az Együtt egy jobb társadalomért elnevezésű projekt révén a romániai cigányság egy 17 650 000 lejes projektben részesül, amelyből közel 14 296 000 lejt az unió áll.

Ennek a pályázatnak a célkitűzése az olyan regionális gazdasági központok létrehozása, amelyek a szociális gazdaság forrásait biztosítja, személyeket képesít a munkapiacra. Szintén fontos a különböző kapcsolatok kialakítása a szociális gazdaság népszerűsítése érdekében és az említett gazdaság elősegítésére szolgáló megyei központok létrehozása, illetve az említett területen történő projektek fejlesztése.

A pályázat célközönsége az a 2000 személy, amelyet 1000 roma, 800 minimálbérből élő, valamint 200 fogyatékkal élő személy tesz ki.

Minden megye központjában létrehoznak egy olyan segítségnyújtási egységet, amely az önkormányzatokkal együttműködve pályáznak majd a továbbiakban is annak érdekében, hogy a cigányságot képesítsék, illetve hogy minél több munkahelyet tudjanak biztosítani számukra.


A romák helyzetén kíván segteni az unió
A romák helyzetén kíván segteni az unió


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: