2013-04-10 19:32:10• hírek • Szatmar.ro

Egyre közelebb az érdemi munkához

Nyíregyháza alpolgármesterének, Jászai Menyhártnak a jelenlétében tartották meg szerda délben Szatmárnémetiben az Iparosotthon felújítását célzó projekt beindulását jelző konferenciát.

A magyarországi vendégek és a sajtó képviselői előtt Dorel Coica, Szatmárnémeti polgármestere örömét fejezte ki, hogy egyre közeledik a tényleges rehabilitálás megkezdése. Elmondta, hogy az Iparosotthon fontos rész városunknak és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az utóbbi időben egyre többen kezdték kétségbe vonni, hogy tényleg megújul-e az épület.

Az 1911-ben Tóásó Pál tervei szerint épült műemlék felújítására 2011 tavaszán tett először kísérletet Ilyés Gyula akkori polgármester, ám a városi tanács elutasította az épület megvásárlásának lehetőségét. A tavalyi év végén aztán Békéssy Erzsébet, a Környezetvédelmi Ügynökség vezetőjének a javaslatára vette fel a város a kapcsolatot a nyíregyházi partnerrel és közösen pályázták meg a támogatást.

A nyíregyházi partnerrel, a Primom Vállalkozásélénkítő Alapítvánnyal közösen benyújtott pályázatot végül elfogadta a Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit kft. Eme intézmény feladata elbírálni a magyar-román határon átnyúló pályázatokat és az általa közzétett listán a nyertesek között szerepelt az Iparosotthon felújításáról szóló is. A projekt összértéke 1 917 005 euró, ebből 1 millió euró vissza nem térítendő támogatás formájában a szatmárnémeti fél, 900 000 eurót pedig a nyíregyházi partner kap, a munkálatokra pedig 24 hónap van előirányozva, azaz 2014 december 31-én kell befejeződniük. A tervek szerint a felújított épület földszintjén kézműves műhelyek, előadó- és bemutatótermek kapnak majd helyet, az emeleten pedig egy 300 személyes konferencia/fogadótermet, egy kisebb előadótermet és kiállítási helyeket alakítanak ki.

A pályázat keretében Nyíregyházán egy régi polgári házat újítanak fel, szintén a műemléki jegyek megtartásával. Ebben az épületben egy magyar - román vállalkozói központ kap majd otthont, mely a két ország kis- és közepes vállalkozásainak, illetve vállalkozóinak kapcsolatfelvételét, találkozását, valamint a vállalkozói kultúra fejlesztését segíti.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: