2017-01-03 13:18:52• hírek • Kocsis Zoltán

Egyre közelebb az afrikai sertéspestis, szigorú intézkedések

Szigorú intézkedéseket jelentett be kedden Radu Bud prefektus azt követően, hogy kiderült: Halmitól alig 40 kilométerre jelentős afrikai sertéspestis-gócpontot fedeztek fel ukrán szakértők az ott élő vaddisznópopuláció soraiban.

Erre reagálva Bud kedden megbeszélést hívott össze, amelyen dr. Pintea Dumitru, az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság aligazgatója biztosította a jelenlévőket: már tájékoztatták a veszélyről valamennyi önkormányzatot, sertésfarmot és vadásztársaságot.

A rendőrség és a határrendészet állategészségügyi szakemberekkel közösen szigorúan ellenőrzik majd a Szatmár megyén áthaladó sertés- illetve hússzállítmányokat. Az óvintézkedések részeként a vásárokon továbbra is tilos a sertések eladása/vásárlása, a gazdákat és a farmok vezetőit pedig felszólították, az állatok ne hagyják el az udvart illetve a farmok területét. Amennyiben pedig bárhol észlelik a megbetegedést, azonnal értesíteniük kell a hatóságokat.

A magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal jelentése szerint az afrikai sertéspestis a házi sertések és vaddisznók heveny, lázas általános tünetekkel járó vérzéses betegsége, amely többnyire elhulláshoz vezet. Általános tünete a láz, az étvágytalanság és a hirtelen elhullás. A betegség gyakran jár vérzéssel (bőr, orr, bélsár), vörös foltok jelennek meg a bőrön, nem fájdalmas gyulladás a lábvégeken és nem ritka a habos orrfolyás és a köhögés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: