2011-09-05 17:11:10• hírek • Kocsis Zoltán

Egyre közelebb az egy napos választásokhoz - kinek jó ez?

Azt követően, hogy idén május utolsó napján a kormány úgy döntött, hogy egyfordulóssá teszi jövőre a helyhatósági választásokat, hétfőn újabb radikális módosítások láttak napvilágot. A Mediafax hírügynökség ugyanis bejelentette, hogy a kormánykoalíciót alkotó PDL és RMDSZ megegyezett abban, hogy jövőre mind az önkormányzati, mind a parlamenti választások egyazon napra esnek majd.

Az értesülést valamennyi központi média átvette, mi pedig kíváncsiak voltunk néhány vezető Szatmár megyei magyar politikus véleményére. Mind Erdei István parlamenti képviselő, mind Kovács Máté, a Szatmár megyei RMDSZ alelnöke, mind pedig Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármester pozitívnak ítéli meg a változást, utóbbi azonban az esetleges veszélyekre is felhívja a figyelmet.

A változás egyik legfontosabb érve a költségmegtakarítás, amelyet mindhárom megkérdezett kiemelt, Kovács azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a szervezés kiadásai nem feleződnek meg automatikusan. Két kampányból viszont egyet megspórolunk ezzel a lépéssel, ezzel együtt pedig jelentős pénzösszegeket is.

Azzal is mindhárman egyetértenek, hogy az egyetlen időpont szimpatikusabbá teheti a választásokat a választók köreiben, ennek következtében pedig vélhetően nagyobb tömegeket lehet majd mobilizálni és az „urnák elé vinni". Kovács felhívja ugyanakkor a figyelmet, hogy „mivel csak egy lehetőség lesz, ezt okosan ki kell használni. Félő továbbá, hogy amikor a szavazópolgárra rázúdítanak majd öt szavazólapot, az zavarában esetleg téveszteni fog pecsételéskor".

„Fiatal demokráciánkban eddig kipróbáltunk egy modellt, most kipróbálhatunk egy másikat is, nincs is ezzel semmi probléma. Hogy ennek milyen politikai következményei lehetnek, azt nehéz előre megjósolni, lévén eddigi tapasztalataink alapján nem tudjuk lemodellezni", véli Erdei, aki szerint le kellene szögezni egy fix dátumot és akkor nem lenne négy évente ez az örök bizonytalanság a választások időpontját illetően.

Ezzel szemben Ilyés némileg értetlenségének adott hangot annak tekintetében, hogy négy évvel ezelőtt döntés született arról, hogy a megyei tanácselnököt közvetlenül, a képviselőket pedig egyéni kerületekből válasszák meg, ezen lépések pedig az egyéniségek szerepét hivatott kiemelni. A mostani lépés viszont, véli a polgármester, inkább a pártok szerepét erősíti meg ismét. „Amikor annyi mindenről kell egyszerre szavazni, akkor a nagy zűrzavarban a szavazók számára a párt jelentheti a kapaszkodót és nem a személy. Ez egy visszalépés a listás választások felé, ami persze nem feltétlenül baj, de mindenképpen szembe megy az előző négy év tendenciáival."

Ilyés szerint az önkormányzati választások tekintetében ez azt jelentheti, hogy ahol esetleg egy személy súlya volt jelentős, az alulmaradhat egy erős párttal szemben. „Mivel egy ilyen nehéz gazdasági helyzetben az ellenzék mindig szimpatikusabb, így elképzelhető, hogy a helyhatósági választások síkján is a szimpatikusabb ellenzéki párt jelölje kerül előnybe", fejtegette a lehetőségeket Szatmárnémeti első embere.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: