2018-03-01 11:41:52• hírek • Bede Emőke

Egyre kevesebb második világháborús bomba és lövedék kerül felszínre

Fotó: ISU Satu Mare
Fotó: ISU Satu Mare

Mind a mai napig kerülnek elő bombák és lövedékek a második világháború idejéből, ám elmondható, hogy évente egyre kevesebb ilyen esettel kell számolnunk.

A Szatmár megyei Szamos katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) pirotechnikus csapata minden évben találkozik olyan lövedékekkel, melyek valamilyen oknál fogva nem robbantak fel a hetvenhárom évvel ezelőtt végetért világháborúban. A speciális csapat ilyenkor megtisztítja a bomba vagy lövedék környezetét, majd kellő óvatossággal saját raktárukba szállítják a fel nem robbant szerkezeteket, a folyamat pedig értelemszerűen a megsemmisítéssel ér véget. A bombákat és a lövedékeket a lőtérre viszik ki, ahol aztán kisebb-nagyobb gödrökben mesterségesen előidézik a robbanást.
 

Az utóbbi öt év statisztikáit szemlélve azonban kijelenthető, hogy a pirotechnikusoknak egyre kevesebb dolga van, hiszen évről évre egyre kevesebb szerkezet kerül felszínre. 2013-ban például összesen 27 bevetése volt a csapatnak, ebből 25 begyűjtés volt, a talált lövedékek megsemmisítése pedig két alkalmat vett igénybe. Egy évvel később 26-szor vonultak ki, hogy begyűjtsék a felbukkant lövedékeket, melyek megsemmisítése egyetlen alkalmat vett igénybe.
 

2015-ben 24 lövedékkel és bombával volt dolga a Szatmár megyei ISU pirotechnikusainak, abban az évben összesen két megsemmisítő napot tartottak. 2016-ban azonban drasztikus csökkenésnek lehetünk tanúi, ugyanis az egy évvel azelőtti 24-hez képest 10-zel kevesebb fel nem robbant szerkezetet találtak. Megsemmisítésükre két napot szántak. Tavaly pedig összesen 11 lövedéket vagy bombát jelentettek be a civilek, így csupán egyetlen megsemmisítő akcióra volt szükség.
 

Az utóbbi évek egyik kiemelkedő esete mindenképp annak a 100 kilogrammos bombának a története volt, melyre még februárban a Pescarus-tónál akadt rá egy civil. A megtaláló úgy gondolta, jó ötlet lenne eladni a fémdarabot a kereskedőnek. Szerencsére egy másik férfi felismerte a bombát, így azonnal értesítették a tűzoltóság embereit. A pirotechnikus csapat végül több más lövedékkel és gránáttal együtt semmisítette meg a második világháborúból visszamaradt vasszörnyet.


Az ISU óva int attól, hogy az általunk talált világháborús eszközöket megbojgassuk, ugyanis még több tíz év után is veszélyt jelenthetnek. Tehát ne próbáljuk szétvágni vagy szétszerelni őket, és különleges lakásdíszként se használjuk ezeket. Egyetlen feladatunk, hogy azonnal értesítsük az illetékes szerveket, akik majd gondoskodnak a lövedék, bomba, esetleg gránát biztonságos elszállításáról és megsemmisítéséről.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: