2020-06-09 07:48:50• hírek • Bede Emőke

Egyre kevesebb gyerek születik Romániában

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) nemrégiben összesítette a tavalyi esztendőre vonatkozó demográfiai adatokat. Kiderült, 2019-ben tovább csökkent a születések száma, az előző évhez képest ugyanis mintegy 18 ezerrel kevesebb, mindössze 188 135 gyerek látta meg Romániában a napvilágot.

Ez azt jelenti, hogy hogy az 1 000 lakosra vetített születések száma a 2018-ban mért 9,3-ról 8,5-re esett a tavaly. Az INS által közölt adatok szerint a jelenség nem lakhelyfüggő, hanem ugyanúgy tetten érhető városi, mint rurális környezetben: előbbi esetében 11 003-mal, vidéken pedig 7 437-tel kevesebb gyerek jött a világra. A kevesebb születéssel pedig kéz a kézben jár az is, hogy a nők egyre később vállalnak gyereket. A szülés előtt álló kismamák átlagéletkora a tavalyi évben 28,8 évre nőtt a 2018-ban jegyzett 28,7-hez képest. 


A statisztikai hivatal adatai arra is rávilágítanak, hogy hatalmas különbség van a város és a vidék között kismamák foglalkoztatottságát illetően. Míg városon a leendő édesanyák 67,5 százaléka munkahelyéről ment szülési szabadságra, addig vidéken ez az arány mindössze 40,3 százalék. A tavaly született gyerekek közel fele, mintegy 93 ezer gyermek olyan családba érkezett ahol szerencsére úgy az édesapának, mint az édesanyának van munkahelye, 30 228 gyereknek pedig kizárólag az édesapja dolgozott, édesanyja háztartásbeliként gondoskodott a család jólétéről.


Mi a helyzet Szatmár megyében?

Megyénkben a tavalyi esztendőben 3261 újszülöttet – 1673 fiúcskát és 1588 kislányt – regisztráltak. A városi környezetből származó édesanyák összesen 1366 babát hoztak világra, a vidéki kismamák pedig 1895 gyermeknek adtak életét. Ez azt jelenti, hogy 1 000 lakosra vetítve vidéken 9,4, városon 7,4 újszülött jut, mely egy 8,4-es Szatmár megyei átlagot eredményez. Ezzel országos viszonylatban a középmezőnybe tartozunk, vannak olyan megyék, ahol ettől jóval több gyermek látja meg a napvilágot (pl. Ilfov, Szilágy, Kolozs vagy Hargita megye), viszont számos, főleg az ország déli területein található megyében 7,5 alatti értéket is jegyeznek.



2060-ra felére csökkenhet a Szatmár megyei gyerekek száma

2060-ra a Szatmár megyei gyerekek és fiatalok, a 0-23 éves korosztály létszáma 44 százalékkal fog visszaesni - ismertettük korábban a statisztikai intézet prognózisát. Míg 2015-ben 92 640 olyan személyt tartottak számon, aki a fenti korcsoportba sorolható be, az előrejelzések szerint 2030-ra már csak 78 326-an lesznek majd. Bár ez is komoly visszaesésnek tekintő, az INS szerint 2060-ban mindösszesen 52 383 gyerek és fiatal fog Szatmár megyében élni. Az előrejelzés 44 százalékkal kevesebbre teszi a várható számokat, viszont jó tudni azt is, hogy a program egy optimista prognózist is készített. Eszerint csak 17,7 százalékkal fog csökkeni az említett korcsoport népessége.


Az elemzés azonban nem lenne teljes, ha az INS nem kínálna magyarázatot az előrevetített jelenségekre. Mint írják, ezek az eredmények az ország teljes lakosságát érintő népességcsökkenéssel kéz a kézben járnak, a gyerekek számának előrevetített csökkenése normálisnak tekinthető. Az INS ezt a 1989-es rendszerváltás után elterjedt, 1-2 gyerekes családmodellel és a megújult oktatási rendszerrel, a megváltozott szociális és gazdasági igényekkel magyarázza. Magyarán szólva egyre többen fognak külföldön munkát vállalni, és könnyen elképzelhető az is, hogy a nyugati országokban fognak letelepedni. A kevesek, akik itthon maradnak, pedig 1-2 gyereknél nem fognak többet vállani. Viszont ahogy a statisztikai hivatal is kiemelte, a jelenlegi körülmények függvényében erre az előrevetített tendenciára számítani lehetett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: